Onderzoek En Inzicht

Waaier

Een waaier is een draaiende ijzeren of stalen schijf met schoepen in een centrifugaalpomp. Waaiers dragen energie over van de motor die de pomp aandrijft naar de te verpompen vloeistof door de vloeistof vanuit het rotatiepunt radiaal naar buiten te versnellen.

De snelheid die wordt bereikt door de waaier van de waterpomp wordt omgezet in druk wanneer de uitgaande beweging van de vloeistof door het pomphuis wordt begrensd. Waaiers zijn verkrijgbaar als vortex- of kanaalwaaiers.

De afmeting van de vrije doorlaat heeft meestal betrekking op het grootste bolvormige voorwerp dat de waaier kan passeren.

Voor kleine en middelgrote rioolwaterpompen is een vrije doorlaat van 80 mm normaal gesproken voldoende. De vrije doorlaat voor grote pompen (meer dan 100 l/s) dient normaal gesproken tenminste 100 mm te zijn. Hoe groter de vrije doorlaat, des te kleiner het risico op verstopping.

Grundfos-waaierpompen worden met behulp van een reeks technologieën gebouwd, bijvoorbeeld waar nodig met een grote vrije doorlaat door de waaier van de waterpomp.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.