Artikel

Voor intelligente pompen speelt uitschakeling en bevriezing bij airconditioning en koeling geen rol meer

Uw uitdaging:

Goed geregelde koelsystemen zijn cruciaal voor het handhaven van een goed binnenklimaat tegen lage bedrijfskosten. Systemen met variabel primair debiet (VPF-systemen) zijn hier het allerbeste in. Maar om bevriezing en uitschakeling van de koeler te voorkomen moet een minimaal debiet door de koeler worden gehandhaafd, en moet het systeem snel kunnen worden gelost. Dit kan worden bereikt met een nauwkeurig besturingssysteem, compressoren met variabele capaciteit, pompen en ventilatoren en een goed geregelde bypass-leiding.

Onze oplossing:

Door de traditionele bypass-klep te vervangen door een Grundfos TPE3-pomp kunt u het systeem vereenvoudigen terwijl het minimale koelvloeistofdebiet wordt gehandhaafd. De pomp wordt geregeld in de modus met constante ΔP, waarbij een constante druk, en daardoor debiet, over de verdamper van de koeler wordt gehandhaafd, ongeacht de systeembelasting. Zodra het debiet door de koeler veilig boven het minimale debiet komt schakelt de TPE3-pomp automatisch uit. Deze aanpak waarborgt dat de capaciteit van de pompen met primair variabel toerental verlaagd kan worden, onafhankelijk van de beperkingen van het minimale debiet van de koeler.

Gemiddeld komt 30-40% van het energieverbruik in een utiliteitsgebouw van systemen voor binnenklimaatregeling (HVAC). Download onze whitepaper en zie hoe efficiënte koelwatersystemen, zoals systemen met variabel primair debiet, kunnen bijdragen aan een lager energieverbruik en een vermindering van verontreiniging en CO2-emissies.

De intelligente oplossing: Variabel debiet

VPF met bypass-klep

Rendement met de bijkomende kosten van complexiteit

Koelwatersystemen op basis van VPF (variabel primair debiet) bereiken hun indrukwekkende rendement en prestaties door de koelcapaciteit aan te passen aan de actuele belasting. Maar als het debiet te veel en te snel daalt, dan is er een risico op ijsvorming in de verdamper. De oplossing is vaak het plaatsen van een bypass-klep in de gemeenschappelijke leiding, waardoor een overmatig debiet wordt teruggevoerd naar de koeler wanneer de eisen van de koelspiralen niet hoog genoeg zijn om aan het minimale debiet te voldoen. Het resultaat is een systeem waarbij compressoren met variabele capaciteit, koeltorenventilatoren, pompen en bypass-leidingen een nauwkeurige regeling vereisen, zodat alle componenten samenwerken.

VPF met bypass-pomp

De rendabele manier om een optimaal debiet door de koeler te handhaven

De Grundfos-oplossing met bypass-pomp en met constante-temperatuurregeling zorgt ervoor dat de capaciteit van de primaire pomp volledig onafhankelijk is van de beperkingen van het minimale debiet van de koeler. Dit voorkomt overmatig debiet in het systeem, waardoor de bedrijfskosten tot een minimum worden beperkt. Ook wordt de systeemcomplexiteit verminderd, aangezien de enige componenten die nodig zijn voor deze oplossing een TPE3-pomp en een drukverschilsensor zijn.

Verwante training

Andere verwante artikelen en inzichten

Vind verwante artikelen met onderzoek en inzichten van Grundfos.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.