Artikel

Intelligente pompen voor warmwatercirculatie in utiliteitsgebouwen

Het ontwerpen van het optimale systeem voor warmwatercirculatie

Uw uitdaging:

In circulatietoepassingen voor warm water is er behoefte aan direct warm water zodra de kraan open is. De traditionele oplossing is het gebruik van een pomp met constant toerental die de benodigde druk levert in de warmwater- en circulatieleiding. Gewoonlijk draait de pomp op maximaal toerental en wordt deze meestal gesmoord met een klep. Dit leidt tot een hoger energieverbruik en pompen die zich niet kunnen aanpassen aan veranderingen in het systeem.

Onze oplossing:

Een zuiniger oplossing voor warmwatercirculatie is het gebruik van een temperatuurgeregelde pomp. De regelmodus met constante temperatuur op de TPE3 handhaaft voortdurend de gewenste watertemperatuur bij de kranen en in de circulatieleiding. Als de temperatuur stijgt gaat de pomp langzamer draaien, en als de temperatuur daalt, dan verhoogt de pomp zijn capaciteit. Daardoor zijn er geen smoorkleppen meer nodig en dat houdt in dat er geen te hoge debieten zullen plaatsvinden, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen.

Bij het stadsziekenhuis van Viborg in Denemarken is een regelmatige toevoer van warm water essentieel om een hoge mate van hygiëne te handhaven. Ontdek hoe het ziekenhuis direct warm water krijgt zodra de kraan wordt geopend, dankzij de Grundfos TPE3-circulatiepomp met constante-temperatuurregeling.

De intelligente oplossing: Een temperatuurgeregelde pomp

Pomp met vast toerental

Een pomp met constant toerental zorgt voor direct warm water, maar verhoogt het energieverbruik

Om voor direct warm water te zorgen (indien nodig) is er een afzonderlijke circulatieleiding aangelegd. Traditioneel wordt een pomp met constant toerental gebruikt voor de continue circulatie van warm water. Er wordt dan een constante en onnodig hoge druk geleverd, en daarom is er een smoorklep voor de pomp nodig. Dit zorgt voor zowel hogere investeringskosten als een hoger energieverbruik.

Temperatuurgeregelde pomp

Een temperatuurgeregelde pomp zorgt dat de capaciteit altijd overeenkomt met de vraag

In plaats van het smoren van het debiet van een pomp met vast toerental kunt u een temperatuurgeregelde pomp installeren, zoals de MAGNA3 of TPE3. De regelmodi met constante temperatuur van de pompen zorgen dat de gewenste watertemperatuur altijd gehandhaafd blijft. Als de watertemperatuur stijgt gaat de pomp langzamer draaien, en als de temperatuur daalt, dan verhoogt de pomp zijn capaciteit. Draadloze technologie en geïntegreerde sensoren zorgen voor een naadloze besturing en voortdurende afstemming tussen capaciteit en vraag. Hierdoor kunt u het energieverbruik verlagen en hoeft u geen smoorkleppen aan te schaffen.

Andere verwante artikelen en inzichten

Vind verwante artikelen met onderzoek en inzichten van Grundfos.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.