Onderzoek En Inzicht

Modbus

Modbus is een open netwerktechnologie die wordt gebruikt in gebouwbeheersystemen en in een breed scala aan industrieën. Het is een de facto standaard voor datacommunicatie, waardoor het ideaal is voor gebruik op alle automatiseringsniveaus.

De Modbus-technologie wordt hoofdzakelijk gebruikt in proces- en fabrieksautomatisering, maar wordt ook gebruikt in gebouwbeheersystemen (GBS) wereldwijd, inclusief kantoorgebouwen, scholen, luchthavens, hotels, ziekenhuizen etc.

Stabiel, eenvoudig en beproefd

Modbus maakt het mogelijk om apparaten van verschillende fabrikanten te integreren in een gemeenschappelijk netwerksysteem. Modbus is echt een open en interoperabele technologie, en hoewel het gebruik maakt van redelijk lage overdrachtsnelheden in vergelijking met andere veldbussen, wordt het gezien als een stabiel, eenvoudig en beproefd protocol.

De facto standaard

Hierdoor is Modbus een de facto standaard geworden, en het is waarschijnlijk het meest verspreide netwerkprotocol in de industriële productieomgeving. Naast de normale kabelverbindingen wordt Modbus ook vaak gebruikt voor draadloze gegevensoverdracht.

Diensten

Een operator/gebouwbeheerder kan de aangesloten apparaten op afstand besturen, inclusief in/uitschakelen, wijzigen van bedrijfsmodus en instellingen. Er worden ook verschillende diensten aangeboden zoals gegevensoverdracht, planning, trending, alarmering etc. En met statusmeldingen, alarmen, bedrijfsuren, energieverbruik etc. van de aangesloten apparaten kan de gebouwbeheerder continu de werking van het gebouw of de installatie optimaliseren.

Toepassingen

Modbus wordt voornamelijk gebruikt binnen de volgende toepassingen:

  • HVAC (verwarming, ventilatie, airconditioning)
  • Afvalwater
  • Watervoorziening
  • Olie/gas-industrie
  • Transport

Grundfos-producten worden via het Modbus open netwerkprotocol verbonden met proces- en fabrieksautomatisering en met gebouwbeheersystemen (GBS).

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.