Onderzoek En Inzicht

Motoren - EuP-Richtlijn

De totale energiezuinigheid van pompen wordt bepaald door het gebruik van motoren. De EuP-Richtlijn stelt dat vanaf 16 juni 2011 motoren die verkocht worden in de Europese Unie moeten voldoen aan het IE2-rendementsniveau.

Vanaf 1 januari 2015 moeten motoren met een nominaal vermogen van 7,5-375 kW voldoen aan het IE3-rendementsniveau, of aan het IE2-rendementsniveau en voorzien zijn van een aandrijving met variabel toerental. Vanaf 1 januari 2017 moeten motoren met een nominaal vermogen van 0,75-375 kW voldoen aan het IE3-rendementsniveau, of aan het IE2-rendementsniveau en voorzien zijn van een aandrijving met variabel toerental.

Grundfos IE3-motoren voldoen aan de EISA2007-regelgeving voor de VS en lopen voor op de EU-eisen die zijn geregeld in de EuP-Richtlijn.

IE4- en IE5-motoren

De Grundfos MGE-motoren model H/I/J zijn de meest energiezuinige ooit. Deze synchroonmotoren met permanente magneet (PMSM) zijn speciaal ontworpen voor bedrijf met een frequentie-omvormer en zijn geoptimaliseerd voor pomptoepassingen en met een hoog deellastrendement. Dit leidt tot lagere energie- en levenscycluskosten, zelfs beter dan het IE4-niveau in IEC60034-30-1, ook als verliezen van de frequentie-omvormer worden meegenomen.

Voor circulatiepompen is de EuP-Richtlijn gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

  • Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik in de EU (EU27) is 1067 TWh per jaar
  • Het geschatte elektriciteitsverbruik in de EU zonder regelgeving zou 1252 TWh zijn in 2020, waarbij 20% van dit bedrag het verbruik van pompmotoren betreft
  • Het geschatte elektriciteitsverbruik in de EU met regelgeving zou 1117 TWh zijn in 2020

Grundfos-motoren voldoen aan of overtreffen de eisen van de EuP-Richtlijn, en zeer efficiënte MGE-motoren met permanente magneet en ingebouwde aandrijving met variabele frequentie zijn leverbaar tot 11 kW vermogen met IE5-rendement voor relevante producten.

Word expert in slechts een paar klikken

Bespaar tijd in uw dagelijkse werkzaamheden door uw vaardigheden, uw know-how en uw werkzaamheden te verbeteren met het online trainingsplatform ECADEMY.

Klik op een cursus hieronder om direct met uw training te beginnen.