Onderzoek En Inzicht

NPSH (netto positieve zuighoogte)

Het verschil tussen voordruk en het laagste drukniveau binnen in de pomp wordt NPSH genoemd: netto positieve zuighoogte. De NPSH is daarom een uitdrukking voor het drukverlies dat optreedt binnen in het eerste deel van het pomphuis.

De druk binnen in een pomp varieert van de inlaat aan de zuigzijde tot aan de persopening aan de perszijde. In het eerste deel van de pomp neemt de druk af voordat deze aan de perszijde stijgt tot een niveau dat hoger is dan de inlaatdruk.

De NPSH van de pomp wordt weergegeven in de afbeelding aan de rechterkant. De NPSH-curve die het resultaat is van een NPSH-berekening toont H (opvoerhoogte) op de y-as en Q (debiet) op de x-as.

Als de voordruk te laag is zorgt de NPSH ervoor dat de laagste druk in de pomp afneemt tot onder de verdampingsdruk van de verpompte vloeistof. Als gevolg hiervan treedt cavitatie op in de pomp, wat lawaai veroorzaakt en tot storingen leidt.

De NPSHR (vereiste netto positieve zuighoogte) wordt meegeleverd in het gegevensmateriaal voor alle pompen. De NPSHR geeft de laagste inlaatdruk aan die de specifieke pomp nodig heeft bij een gegeven debiet om cavitatie te vermijden.

Gebruik het Grundfos-dimensioneringshulpmiddel om meer te weten te komen over de vereiste NPSHR van de Grundfos-pomp en om de NPSH-berekening te bekijken voor toepassingen met drukverhoging en ketelvoeding.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.