Onderzoek En Inzicht

Drukverhogingssysteem

Een drukverhogingssysteem is bedoeld om de lage druk in een watersysteem te verhogen om voldoende waterdebiet en -druk aan de gebruikers te leveren.

Drukverhogingssystemen voor water bestaan in het algemeen uit één of meer pompen die zijn geïnstalleerd in een boostersysteem om de druk in een systeem te verhogen tot een bepaald niveau, onafhankelijk van debiet en voordruk.

Systeemconfiguratie

Drukverhogingssystemen zijn verkrijgbaar in diverse systeemconfiguraties, die elk verschillende voordelen en kenmerken bieden zoals comfortniveau, initiële investeringskosten, bedrijfskosten, flexibiliteit en zekerheid van levering.

Voorbeelden van drukverhogingsconfiguraties:

  • Directe drukverhogingssystemen: Een systeem waarbij een drukverhogingsinstallatie die direct is aangesloten op de waterleiding het hele gebouw bedient, of alleen de bovenste delen ervan.
  • In zones verdeelde systemen: Hier bedienen enkele boosters die zijn aangesloten op de waterleiding of een gemeenschappelijke breektank hun eigen drukzone.
  • Tanksystemen op daken: Hier vult een booster een daktank van waaruit het water de zwaartekracht gebruikt om naar de gebruiker te stromen. Dit systeem heeft vaak een afzonderlijke drukverhogingsinstallatie voor de bovenste verdiepingen waar de druk te laag is vanwege onvoldoende geometrische hoogte.
  • In serie geschakeld systeem met tussenliggende breektanks: Hier bedient elke drukverhoger zijn eigen drukzone in een gebouw, en deze onttrekt water vanuit zijn eigen breektank die zich op een aparte vloer bevindt.
  • In serie geschakeld systeem zonder tussenliggende breektanks: Hier zijn de boosters direct in serie geschakeld.

Systemen geregeld via een aandrijving met variabele frequentie (VFD)

Door VFD geregelde systemen kunnen de exact benodigde hoeveelheid water leveren, waardoor wordt gegarandeerd dat alleen de benodigde energie wordt verbruikt. Deze systemen hebben ook het voordeel dat het setpoint kan worden gewijzigd op basis van het debiet, zodat het energieverlies als gevolg van weerstand in de leidingen wordt verminderd. Dus zelfs al zijn de initiële investeringen in een dergelijk systeem hoger dan in een systeem zonder VFD, de lage bedrijfskosten, het hoge comfortniveau en de flexibiliteit van het systeem rechtvaardigen de investering vaak.

De Grundfos Hydro MPC serie voldoet aan de eisen voor drukverhoging van water en kan worden geconfigureerd met het dimensioneringshulpmiddel uit het Grundfos Product Center.

Word expert in slechts een paar klikken

Bespaar tijd in uw dagelijkse werkzaamheden door uw vaardigheden, uw know-how en uw werkzaamheden te verbeteren met het online trainingsplatform ECADEMY.

Klik op een cursus hieronder om direct met uw training te beginnen.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.