Onderzoek En Inzicht

Drukbehoudpompen

Drukbehoud gaat over een systeem voor het handhaven van een constante statische druk die wordt gebruikt in verwarmings- en koelsystemen om een ononderbroken bedrijf te garanderen. Dit kan op meer dan één manier worden bereikt.

Bij kleinere verwarmingssystemen met een ketel kan een constante statische druk worden bereikt met een open expansievat. Dit vat staat op het hoogste punt in het systeem. Zo wordt een statische druk gecreëerd die overeenkomt met de fysieke hoogte.

In kleinere gesloten systemen kan een constante statische druk worden bereikt met een expansievat onder druk. Het gebruik van een expansievat onder druk in grotere systemen zou lastig zijn vanwege de grote omvang die nodig is.

Daarom worden drukbehoudsystemen gebruikt in grotere systemen. Deze kunnen een expansievat onder druk bevatten, met een aangesloten compressor of een drukbehoudpomp. De compressor of pomp zorgt automatisch dat de juiste statische druk wordt gehandhaafd in het systeem door de druk van het vat te regelen.

Een drukbehoudsysteem op pompbasis bestaat uit één of meer pompen die in serie zijn geschakeld. De pompen kunnen worden voorzien van een toerentalregelaar, bijv. een frequentie-omvormer, om de juiste druk binnen het systeem te houden. In dit geval is een expansievat niet nodig omdat de pompen zelf in staat zijn de druk te regelen.

Drukbehoudsystemen die toerentalgeregelde pompen gebruiken zijn superieur aan systemen die expansievaten gebruiken. In het laatste geval kan een pomp met constant toerental die een constant debiet handhaaft drukpieken veroorzaken wanneer de pomp in- en uitschakelt. Bovendien heeft een drukbehoudsysteem minder fysieke ruimte nodig omdat er geen expansievat is.

Een expansievat onder druk gecombineerd met een drukbehoudpomp kan worden gebruikt om lucht uit proceswater te verwijderen. Een klein watervolume wordt in de container gebracht, die niet onder druk staat. Wanneer de druk daalt tot atmosferische druk komt de meeste lucht vrij. Een vergelijkbaar watervolume wordt teruggepompt in het systeem door een drukbehoudpomp om de gewenste druk in het systeem te houden.

De Grundfos-serie circulatiepompen, met of zonder variabele toerentalregeling, is ideaal als drukbehoudpompen.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.