Onderzoek En Inzicht

Druktransducers

Een druktransducer of druksensor wordt aangebracht in een verwarmings-, koel- of ventilatiesysteem. Een druktransducer meet de druk op een specifieke locatie in een systeem en zet deze om in een signaal dat door een instrument kan worden uitgelezen, bijvoorbeeld weerstand, inductie of capaciteit.

Het gebruik van het signaal

Soms wordt het signaal direct gebruikt, voor meting en bijstelling. Als alternatief kan de transducer worden aangesloten op een transmitter die het signaal omzet in een signaal met variabele spanning of stroomsterkte, respectievelijk 0-10 V of 4-20 mA. Deze signaalbereiken worden gebruikt bij een breed scala aan regelaars voor gebouwbeheersystemen.

Drukmeting wordt gebruikt als onderdeel van de systeembewaking, of voor het regelen van pompen/ventilatoren om op elk gewenst moment een vereiste druk te bereiken.

Verschillende typen

Er zijn verschillende typen druktransducers verkrijgbaar:

  1. Een transducer van het capacitieve type werkt als een condensator waarbij één plaat van de condensator een drukgevoelig membraan is: Omdat de afstand tussen de condensatorplaten variabel is, geldt dit ook voor de capaciteit.
  2. Een rektransducer is een lange geleider die in een zigzagpatroon is gerangschikt. Wanneer deze wordt samengedrukt of uitgerekt, dan verandert zijn dwarsdoorsnede en dus zijn weerstand.
  3. Een piëzo-elektrische druksensor zet druk om in een elektrisch signaal als deze wordt samengedrukt.

Deze verschillende typen druktransducers kunnen volledig worden geïntegreerd in meet- en regeloplossingen van Grundfos.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.