Onderzoek En Inzicht

Pt100-sensor

Pt100-sensoren zijn het meest voorkomende type platina-weerstandsthermometers. Een Pt100-sensor is een temperatuursensor die werkt door de elektrische weerstand door het metaal platina (Pt) te meten, en die temperaturen tot 600 °C kan meten.

De weerstand in het metaal neemt toe als de temperatuur stijgt. De weerstand bij 0 °C is 100 ohm - vandaar de naam Pt100. Pt500- en Pt1000-sensoren met overeenkomstige weerstand bij 0 °C zijn ook verkrijgbaar. Daarom kan de Pt100-sensor ook worden gebruikt voor het uitlezen van de temperatuur.

Nauwkeuriger

De sensor meet nauwkeuriger dan andere typen elektrische-weerstandssensoren zoals KTY en NTC die andere metalen gebruiken, maar is ook duurder. Een Pt100-sensor kan temperaturen meten tot 600 °C, terwijl de andere sensoren beperkt zijn tot ongeveer 150 °C.

Driedraads sensoren

Sensoren die zijn aangesloten met langere kabellengten kunnen onnauwkeurige waarden geven vanwege de elektrische weerstand die de kabel heeft. Dit kan worden gecompenseerd door het gebruik van sensoren met drie draden, waarbij de derde draad de weerstand in de kabel meet. Dit vereist echter een regelaar die hiermee om kan gaan.

Grundfos bouwt of levert als optie Pt100-sensoren als bescherming tegen oververhitting of een te hoge temperatuur in pompen.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.