Onderzoek En Inzicht

Koelmiddel

De taak van het koelmiddel is om energie over te dragen van het ene niveau naar een hoger niveau. Er zijn veel verschillende typen primaire koelmiddelen, elk met technische karakteristieken van het betreffende koelmiddel, zoals druk, temperatuur, warmte-inhoud, specifiek volume en entropie voor elke behoefte.

Het gebruik van de verschillende typen koelmiddelen hangt af van de grootte van de systemen, maar ook van het productiejaar. In de afgelopen jaren heeft bewustzijn over de belasting op het milieu geleid tot een verschuiving in het gebruik van verschillende koelmiddelen. Als gevolg hiervan worden de natuurlijke koelmiddelen steeds populairder.

Het cyclische proces van het koelmiddel kan worden weergegeven in een (h) LogP op basis van de volgende omstandigheden:

  1. Het koelmiddel wordt onder druk gehouden bij de omgevingstemperatuur als onderkoelde vloeistof
  2. Het koelmiddel zet uit tot een lagere druk op het verzadigingspunt
  3. De warmte-invloed van het te koelen medium of materiaal zorgt dat het koelmiddel bij de lage druk in de verdamper kookt
  4. Wanneer het koelmiddel eenmaal is verdampt tot droge, verzadigde damp, dan wordt het in de compressor tot een hogere druk gecomprimeerd als oververhitte damp
  5. In de condensor wordt de damp gecondenseerd onder de hoge druk door de energie uit te wisselen met bijv. lucht bij een lagere temperatuur dan de verzadigingstemperatuur

Typische soorten koelmiddelen:

  • Synthetische koelmiddelen van het type CFK, HCFK en HFK zijn van invloed op het broeikaseffect.
    Bijvoorbeeld: R134a, R404A, R407C, R410A, R507A
  • Natuurlijke koelmiddelen: R717 (ammoniak), R290 (propaan), R600a (isobutaan), R744 (kooldioxide)

Koelmiddelvulling

Dit is een term die wordt gebruikt voor het type en de massa van het koelmiddel dat een koelinstallatie kan leveren onder de gegeven omstandigheden. Het type koelmiddel moet geschikt zijn voor de toepassing en de omgevingsomstandigheden. De ASHRAE-normen zijn bijvoorbeeld algemene aanbevelingen met betrekking tot lokale omgevingscondities voor binnen- en buitentemperaturen in zowel zomer als winter in elk land.

Elk koelmiddel moet geschikt zijn voor de toepassing en de omgevingscondities, zodat de prestaties energiezuinig en betrouwbaar zijn. Een slecht gekozen koelmiddel kan leiden tot instabiliteit, inefficiënte warmte-uitwisseling en hoog energieverbruik door de compressor, naast andere ongewenste effecten.

Het is belangrijk om de vulling van een koelinstallatie te kennen, aangezien het koelmiddel in bijna alle landen aan een milieucontrole wordt onderworpen. Vrijwel elke koelinstallatie verliest een hoeveelheid van zijn koelmiddelvulling door afdichtingen, pakkingbussen, kleppen etc. na verloop van tijd.

Het is belangrijk om de koelinstallatie te servicen en te reviseren. Verlies van koelmiddelvulling is van invloed op de prestaties, bedrijfsuren en bedrijfszekerheid.

Secundair koelmiddel

Koelmiddel kan worden onderverdeeld in primair koelmiddel en secundair koelmiddel. Een secundair koelmiddel is in het algemeen niet giftig in kleine hoeveelheden, hoewel grotere hoeveelheden op de juiste wijze moeten worden afgevoerd.

Een primair koelmiddel wordt gebruikt in een koelsysteem om de temperatuur van een secundair koelmiddel, zoals brijn, te verlagen. Het secundaire koelmiddel circuleert door een koelsysteem en wordt gekoeld in een warmtewisselaar. Het koelmiddel kan dan worden gebruikt voor andere doeleinden, bijvoorbeeld het koelen van ijsbanen. Een secundair koelmiddel is in het algemeen niet giftig in kleine hoeveelheden, hoewel grotere hoeveelheden op de juiste wijze moeten worden afgevoerd.

Centrifugaalpompen van Grundfos zijn geschikt voor vrijwel elke toepassing waar koeling een essentieel onderdeel van het proces is.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.