Onderzoek En Inzicht

Enkele shunt met tweewegklep

Een menglus met enkele shunt wordt gebruikt wanneer een variabel debiet of variabele temperatuur of beide gewenst zijn aan de secundaire zijde.

Het debiet aan beide zijden wordt het grootste deel van het jaar gereduceerd om te voldoen aan de variaties in verwarmingsbelasting. Dit resulteert in uitstekende energiebesparingen. De temperatuur en het warmteverlies van de retourleiding worden ook lager. Het systeem met enkele shunt heeft lage initiële kosten en kan worden uitgerust met twee- of driewegkleppen. Een systeem met enkele shunt is geschikt voor condensatieketels vanwege de lage retourtemperatuur.

 • Secundaire zijde:
  De belasting is normaal gesproken een verwarmingsoppervlak of een radiatorsysteem, waarbij behoefte is aan een variabele temperatuur. Vanwege een verlaging van de aanvoertemperatuur zal het debiet aan de secundaire zijde doorgaans hoger zijn dan aan de primaire zijde. Het debiet kan constant of variabel zijn, afhankelijk van het systeem. De klep kan in de aanvoerleiding of in de retourleiding worden geplaatst.
 • Primaire zijde:
  Het debiet neemt af wanneer de klep sluit. Als een niet-geregelde pomp aan de primaire zijde wordt geïnstalleerd, dan zal het drukverschil bij het aansluitpunt toenemen wanneer het debiet afneemt.

Wisselwerking met toerentalgeregelde pompen:

 • Secundaire zijde:
  Vanwege het hogere debiet in de secundaire zijde heeft een pomp met toerentalregeling de overhand in secundaire systemen.
 • Primaire zijde:
  De pomp verlaagt het toerental wanneer de klep sluit. Normaal wordt proportionele-drukregeling aanbevolen in systemen waar het drukverlies in de regelklep lager is dan 50% van het totale drukverlies in het systeem.

Grundfos-pompen zijn doorgaans onderdeel van verwarmingssystemen waarbij een menglus met enkele shunt wordt gebruikt om debiet en temperatuur te regelen.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.