Onderzoek En Inzicht

Enkele shunt met driewegklep in de aanvoerleiding

Een menglus met enkele shunt wordt gebruikt wanneer een variabel debiet of variabele temperatuur of beide gewenst zijn aan de secundaire zijde.

Functie:

 • Secundaire zijde:
  De belasting is normaal gesproken een verwarmingsoppervlak of een radiatorsysteem, waarbij behoefte is aan een variabele temperatuur. Vanwege een verlaging van de aanvoertemperatuur zal het debiet in de secundaire zijde doorgaans hoger zijn. Het debiet kan constant of variabel zijn, afhankelijk van het systeem. De klep kan in de aanvoerleiding of in de retourleiding worden geplaatst.
 • Primaire zijde:
  Het debiet neemt af wanneer de klep sluit. Als een niet-geregelde pomp aan de primaire zijde wordt geïnstalleerd, dan zal het drukverschil in het aansluitpunt toenemen wanneer het debiet afneemt.

Wisselwerking met toerentalgeregelde pompen:

 • Secundaire zijde:
  Vanwege het hogere debiet in de secundaire zijde heeft een pomp met toerentalregeling de overhand in het secundaire systeem.
 • Primaire zijde:
  De pomp verlaagt het toerental wanneer de klep sluit. Normaal wordt proportionele-drukregeling aanbevolen in systemen waar het drukverlies wordt verdeeld tussen het leidingsysteem en de regelkleppen.

Grundfos-pompen zijn doorgaans onderdeel van verwarmingssystemen waarbij een menglus met enkele shunt wordt gebruikt om debiet en temperatuur te regelen.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.