Onderzoek En Inzicht

Zeef

Zeven zijn geïntegreerd in verwarmings- en koelsystemen om verontreinigingen uit het circulerende medium te filteren.

Verontreinigingen bestaan onder meer uit gruis en materialen die de leidingen binnenkomen tijdens bedrijf. Kalkaanslag/roest of materialen van het medium kunnen losraken en vervolgens door het systeem worden gespoeld. Bij stadsverwarmingssystemen kunnen afzettingen/materialen ook vanuit het toevoernetwerk worden aangevoerd.

Zeven worden in het leidingwerk voorafgaand aan de meters en regelkleppen gebruikt, om te voorkomen dat verontreinigingen deze beschadigen of sluiten. Om te bepalen wanneer een filter moet worden gereinigd kan een drukmeter aan elke zijde van het filter worden gemonteerd om de drukval te bewaken. Merk op dat leveranciers van stadsverwarmingsystemen vaak eisen dat zeven vóór de verbruiksmeter worden geplaatst om deze te beschermen tegen afzettingen/materialen vanuit het toevoernetwerk, maar dat ze ook de installatie van drukmeters nabij de meter verbieden.

Bovendien dienen afsluitkleppen zo dicht mogelijk bij elke zijde van de zeef te worden geplaatst om de hoeveelheid water die moet worden afgevoerd tijdens het reinigen te minimaliseren.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.