Onderzoek En Inzicht

Thermostatische radiatorkraan

Thermostatische radiatorkranen worden aangebracht op radiatoren en convectoren om de kamertemperatuur te regelen. De kraan werkt automatisch en bestaat uit twee delen: een sensor en een kraanhuis. Het kraanhuis wordt rechtstreeks op de radiator of op de aanvoerleiding naar de radiator gemonteerd. De sensor wordt op het kraanhuis gemonteerd.

De sensor kan ingebouwd of extern zijn. Externe sensoren kunnen worden gebruikt als de radiator zich achter een afscherming/afdekking bevindt, wat anders onnauwkeurige waarden voor de kamertemperatuur zou kunnen geven als deze direct op of aan de radiator worden gemonteerd.

De sensor werkt via een met gas gevulde balg. Het gas wordt warm als de kamertemperatuur stijgt, waardoor het gas uitzet. Hierdoor beweegt een pen in het ventielhuis, waardoor het debiet van het water door de radiator afneemt. De afstand tussen de pen en de balg kan worden gewijzigd door aan het sensorelement te draaien, waardoor het setpoint voor de kamertemperatuur wordt gewijzigd.

Het kraanhuis kan worden geleverd met een kraanbegrenzer die het maximale debiet van het water door de radiator begrenst om een redelijke koeling van het water te waarborgen, zelfs wanneer de radiatorthermostaat een maximale warmteproductie vraagt.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.