Onderzoek En Inzicht

Tichelmann-systeem

Een tweepijps leidingsysteem, waarbij elke radiator op dezelfde verdieping dezelfde totale lengte van de distributieleiding heeft (aanvoer + retour, gemeten vanaf de pomp via de radiator en terug naar de pomp), wordt een Tichelmann-systeem genoemd. Dit systeem wordt ook wel een systeem met omgekeerde retour genoemd.

Radiatoren met een korte aanvoerleiding gemeten vanaf de pomp hebben een overeenkomstig langere retourleiding. Het tegenovergestelde geldt voor een radiator die het verst is verwijderd. Dit zorgt voor een uniforme weerstand en daardoor voor een min of meer gelijk waterdebiet in de verwarmingsoppervlakken. Daarom hoeft het waterdebiet voor elke verwarmingsbron niet afzonderlijk te worden ingesteld tijdens de inbedrijfstelling. Dit leidt echter in het algemeen tot langere en ingewikkelder leidingen en daardoor hogere systeemkosten.

Het systeem kan zowel in verwarmings- als airconditioningssystemen worden gebruikt. Het systeem met omgekeerde retour is genoemd naar Albert Tichelmann, een ingenieur op het gebied van warmwaterverwarming. Circulatiepompen en inline eentraps pompen van Grundfos worden doorgaans gebruikt in een Tichelmann-systeem.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.