Onderzoek En Inzicht

Tweepijps systeem

Er zijn twee basiscategorieën leidingverwarmingssystemen: éénpijps en tweepijps systemen. Het type systeem dat wordt geïnstalleerd is van invloed op de dimensionering van radiatoren en leidingen. Een algemeen kenmerk van een tweepijps systeem is dat de radiatoren zijn gedimensioneerd voor dezelfde aanvoertemperatuur en hetzelfde temperatuurverschil.

Tweepijps systeem met directe retour

In een tweepijps systeem met directe retour is de totale leidinglengte van de pomp naar en van elke radiator korter voor de radiatoren dichter bij de pomp en langer voor de verder weg gelegen radiatoren. Daarom kan het drukverschil bij de dichtstbijzijnde radiator aanzienlijk hoger zijn dan bij de verste radiator. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het ontwerpen van het systeem. Het voordeel van het systeem met directe retour is dat de loop van de leidingen eenvoudiger is dan bij het systeem met omgekeerde retour.

Tweepijps systeem met omgekeerde retour (Tichelmann-systeem)

In een tweepijps systeem met omgekeerde retour is de totale leidinglengte van de pomp naar en van elke radiator hetzelfde voor alle radiatoren op dezelfde verdieping. Dit geeft een gunstige waterdistributie.

Tweepijps systeem met leidingwerk boven het hoofd

De distributieleiding bevindt zich in het verlaagde plafond, en de ontluchtingsopeningen zijn centraal geplaatst. Dit type systeem is gebruikelijk in grotere gebouwen omdat het relatief eenvoudig is om het systeem (in) te regelen. Het is ook eenvoudig om het systeem uit te breiden.

Tweepijps systeem met leidingwerk onder de vloer

Dit systeem is heel gebruikelijk in huizen en in gebouwen waar het leidingwerk niet in de beschikbare plafondruimte kan worden geplaatst. De distributieleidingen worden onder de vloer geplaatst. In gebouwen met meerdere verdiepingen zijn ontluchtingsschroeven nodig op de radiatoren.

Circulatiepompen en inline eentraps pompen van Grundfos worden doorgaans gebruikt in tweepijps verwarmingssystemen in woon- en utiliteitsgebouwen.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.