Onderzoek En Inzicht

Aandrijving met variabele frequentie (VFD)

Aandrijvingen met variabele frequentie worden gebruikt voor het aanpassen van debiet of druk aan de actuele vraag. Ze regelen de frequentie van het elektrische vermogen dat aan pompen of ventilatoren wordt geleverd. Aanzienlijke energiebesparingen kunnen worden behaald bij gebruik van een VFD-pomp.

Een aandrijving met variabele frequentie is een systeem voor het regelen van het toerental van een elektromotor op wisselstroom. Deze regelt de frequentie van het elektrische vermogen dat aan de motor wordt geleverd. Een aandrijving met variabele frequentie is een specifiek type aandrijving met regelbaar toerental. Aandrijvingen met variabele frequentie worden ook wel aandrijvingen met instelbare frequentie (AFD), aandrijvingen met variabel toerental (VSD), AC-aandrijvingen of omvormers genoemd.

Automatische frequentieregeling bestaat uit een primair elektrisch circuit dat de wisselstroom omzet in een gelijkstroom en deze vervolgens weer omzet in een wisselstroom met de vereiste frequentie. Intern energieverlies in de automatische frequentieregeling is nominaal ~ 3,5%

Aandrijvingen met variabele frequentie worden veel gebruikt op pompen en bewerkingsmachines, compressoren en in ventilatiesystemen voor grote gebouwen. Motoren voor aandrijving met variabele frequentie op ventilatoren besparen energie door te zorgen dat het volume van de verplaatste lucht overeenkomt met de systeembehoefte. Redenen voor het gebruik van automatische frequentieregeling kunnen zowel te maken hebben met de functionaliteit van de toepassing als met het besparen van energie. Zo wordt bijvoorbeeld automatische frequentieregeling gebruikt in pomptoepassingen waar het debiet is aangepast aan volume of druk. De pomp past zijn toerentallen aan tot een gegeven setpoint via een regellus. Door het debiet of de druk aan te passen aan de actuele behoefte neemt het energieverbruik af.

De Grundfos CUE is een externe aandrijving met variabele frequentie die werkt met een breed scala aan Grundfos-pompen. De Grundfos MGE is een aandrijving met variabele frequentie die onderdeel uitmaakt van een groot aantal Grundfos E-pompen.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.