Artikel

Wat is regenwateropvang en hoe werkt het?

Drukt je waterrekening op je portemonnee of wil je een duurzamer huis?

Velen van ons vertrouwen erop dat het water uit onze kraan veilig is om te drinken en om mee te koken. Maar dit schone water wordt ook gebruikt voor het wassen van kleding, het nemen van een bad en het besproeien van de tuin – allemaal activiteiten waarbij je eenvoudig leidingwater kunt vervangen door of aanvullen met een regenwatergebruikssysteem. Eenmaal geïnstalleerd stellen deze systemen regenwater beschikbaar voor je dagelijkse behoeften, waardoor je bespaart op het gebruik en de kosten van leidingwater. 

Hoe werkt regenwateropvang?

Hoewel het idee om regenwater te gebruiken voor huishoudelijke taken in eerste instantie vreemd kan klinken, is het misschien interessant om te weten dat regenwateropvang een praktijk is die al duizenden jaren oud is! Er zijn aanwijzingen dat het zowel in het oude Griekenland als in het oude Rome werd gebruikt.

Wanneer het regent, loopt het regenwater dat niet door de bodem wordt geabsorbeerd, naar de riolering, waarna het uiteindelijk terechtkomt in beken en rivieren. Regenwateropvang is een manier om wat van dit extra water op te vangen en op te slaan, zodat je het kunt hergebruiken in je huiselijke routine.

En het beste? Regenwater is een volledig gratis waterbron die je meer controle geeft over je watervoorziening.

Volgens de VN en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de gemiddelde persoon tussen de 50-100 liter water per dag nodig om aan de meeste basisbehoeften te voldoen.

Dus hoeveel regenwater kun je opvangen? Verschillende bronnen schatten dat elke vierkante meter (m²) dakoppervlak ongeveer 1 liter (l) water opvangt voor elke millimeter (mm) neerslag.

Om de maximale hoeveelheid water te schatten, die je thuis kunt opvangen, kun je de volgende berekening gebruiken: 

  • [dakgrootte in m²] x [maandelijkse neerslag in mm] x [1 l]

Als het maandelijkse neerslagpatroon voor jouw gebied bijvoorbeeld gemiddeld 100 mm per maand is, dan kunnen we berekenen dat een dak van 100 m² elke maand ongeveer 10.000 liter regenwater kan opvangen. 

Als een waterbewust gezin van vier personen 400 liter water per dag gebruikt, kan 10.000 liter opgevangen water het grootste deel leveren van de 12.400 liter die ze in een maand van 31 dagen nodig hebben! Zelfs als je er niet naar streeft om het gebruik van leidingwater volledig te vervangen, is deze hoeveelheid meer dan genoeg als aanvulling voor activiteiten waarbij veel water wordt gebruikt, zoals het doorspoelen van toiletten of het gebruik van de wasmachine.

Inzicht in regenwateropvang 

Op dit moment roept “regenwateropvang” misschien het simpele beeld op van een ton die buiten staat om regenwater op te vangen. En het is waar: de meest eenvoudige methode om water op te vangen bestaat uit een emmer of vat onder de regenpijp van het dak van je huis waar je het vallende water naartoe leidt.

Maar niet alle methoden zijn gelijk – het hangt ervan af waarvoor je het regenwater wilt gebruiken en hoeveel je wilt opvangen. 

Hoewel de regenton methode je kan helpen om genoeg regenwater op te vangen om planten water te geven of je auto te wassen, is het een relatief kleine hoeveelheid die zeker niet zal voorzien in de volledige maandelijkse waterbehoefte van je gezin.

Aan de andere kant zijn er voor geavanceerdere regenwateropvangsystemen ook waterfiltratie, opslagtanks en boosterpompen nodig om het schone water naar je huis te brengen. Daarmee heb je niet alleen de veel grotere opslagcapaciteit die je nodig hebt om regenwater te hergebruiken voor huishoudelijke activiteiten waarvoor geen schoon drinkwater nodig is, maar kun je er ook een waterreserve van 2-3 maanden in opslaan, zoals aanbevolen door onze experts.

Om te beginnen zorgen boosterpompsystemen ervoor dat je elke dag kunt vertrouwen op comfortabel water in huis.

Ontdek hoe een boosteroplossing een consistente waterdruk tot de nieuwe norm maakt.

 Hoe gebruik je het opgevangen water?

Zodra regenwater is gefilterd om bacteriën en ziekteverwekkers te verwijderen, kan het worden gebruikt op bijna elke manier waarop je water nodig hebt! Opmerking: gebruik de regenton methode niet voor activiteiten waarvoor drinkbaar water nodig is.

Buiten kun je het opgevangen regenwater gebruiken om je tuin te besproeien, je zwembad te vullen, je auto te wassen of zelfs als drinkwaterbron voor vee of vogelbaden.

Binnenshuis kan opgevangen regenwater worden gebruikt voor het wassen van kleding en de afwas, baden en het doorspoelen van toiletten, maar ook om te drinken en te koken (alleen gefilterd water).

Waarom nu beginnen met regenwateropvang?

Door de klimaatcrisis is er steeds meer vraag naar water. Als je in een droog gebied woont waar water niet overvloedig beschikbaar is, kan een regenwateropvangsysteem je helpen om regenperiodes te benutten en het gehele jaar door een betrouwbare bron van gratis en schoon water te bieden.

Dit maakt regenwateropvang een duurzame en kosteneffectieve beslissing, die je helpt water te besparen en tegelijkertijd geld te besparen op je waterrekening. En wie wil dat niet? 

Kies de juiste boosteroplossing voor een effectief regenwateropvangsysteem.