Veelgestelde vragen

Vraag: Wat betekent waterslag, en waardoor wordt dit veroorzaakt?

Antwoord:

Waterslag is een drukgolf die wordt veroorzaakt door een snelle verandering van de stroomsnelheid in het leidingwerk. Dit verschijnsel wordt 'waterslag' genoemd omdat drukgolven vaak gepaard gaan met een geluid dat klinkt alsof er met een hamer op de leidingen wordt geslagen.

In putinstallaties treedt waterslag meestal op indien a) de terugslagklep in de neerwaartse leiding die vanaf de pomp naar beneden loopt meer dan 9 m boven het waterniveau is geïnstalleerd, of b) de terugslagklep in de neerwaartse leiding die vanaf de pomp naar beneden loopt lek is terwijl de terugslagklep die boven dat niveau zit dicht blijft. In beide gevallen ontstaat er een gedeeltelijk vacuüm in de neerwaartse leiding. Als de pomp de volgende keer wordt gestart, dan vult water het vacuüm met een hoge stroomsnelheid en drukt het tegen de gesloten terugslagklep en de stationaire waterkolom in de leiding waardoor een drukgolf of waterslag wordt veroorzaakt. Deze drukgolf kan ervoor zorgen dat leidingen kapot gaan en koppelingen breken, en kan de pomp en/of de motor beschadigen. Als er een drukgolf optreedt, dan moet het systeem uitgezet worden en moet de pompinstallateur langskomen om het probleem op te lossen.

Extra informatie:

Verbeter uw kennis

Ontdek hoe u een lager energieverbruik, meer comfort en een ongeëvenaarde bedrijfszekerheid voor uw toepassing kunt krijgen. Lees de verhalen van onze klanten over hoe zij profiteren van de Grundfos aanpak van intelligentie, water en energie, of zoek in onderzoek & inzichten van Grundfos voor meer leermaterialen, artikelen, whitepapers, video's en nog veel meer waar uw oplossing baat bij heeft.