Veelgestelde vragen

Vraag: Wat is 'opwaartse kracht', en wat is hiervan de oorzaak bij dompelpompen?

Antwoord:

'Opwaartse kracht' verwijst naar een toestand waarbij een opwaarts gerichte kracht inwerkt op de waaier/as-unit van de pomp tijdens het draaien. Dit kan optreden als de pomp meer water verpompt dan waarvoor hij geschikt is, d.w.z. als de pomp ver naar rechts op de curve draait.

In normale toepassingen waarbij een terugslagklep is geïnstalleerd treden opwaartse krachten doorgaans niet op. Dit komt omdat de statische vloeistofkolom die achterblijft in de leiding nadat de pomp is uitgeschakeld door de terugslagklep een tegendruk genereert die direct na het opnieuw inschakelen op de pomp inwerkt, om te voorkomen dat de pomp ver naar rechts draait op de curve, ook in deze fase.

Als er echter geen terugslagklep is geïnstalleerd, of als de terugslagklep lekt, dan zal er geen statische vloeistofkolom op de pomp inwerken tijdens het inschakelen. In de meeste pompen werkt in dit geval een opwaartse kracht in op de waaier/as-unit binnen in de pomp. De daaruit volgende opwaartse beweging gaat door naar de pomp/motor-koppeling, wat inhoudt dat de opwaartse kracht ook in de motor wordt gegenereerd.

Hoewel de meeste motorfabrikanten hun motoren voorzien van speciale lagers die een beperkte opwaartse kracht kunnen opvangen zonder de motor te beschadigen, dienen opwaartse krachten te worden voorkomen om slijtage van de pomp en motoronderdelen te minimaliseren. Opwaartse krachten die optreden bij elke keer inschakelen kunnen leiden tot vroegtijdige slijtage van zowel de pomp als de motor.

Extra informatie:

Verbeter uw kennis

Ontdek hoe u een lager energieverbruik, meer comfort en een ongeëvenaarde bedrijfszekerheid voor uw toepassing kunt krijgen. Lees de verhalen van onze klanten over hoe zij profiteren van de Grundfos aanpak van intelligentie, water en energie, of zoek in onderzoek & inzichten van Grundfos voor meer leermaterialen, artikelen, whitepapers, video's en nog veel meer waar uw oplossing baat bij heeft.