Veelgestelde vragen

Vraag: Wat is de rol van de omloopleidingen en hoe moeten deze worden aangelegd?

Antwoord:

Om de pomp voldoende te kunnen koelen en te smeren dient het debiet door de pomp voldoende hoog te zijn. Onvoldoende koeling en smering leidt tot oververhitting, slijtage van de lagers, wrijving tussen de afdichtingen en lekkages bij de asafdichting. Dit kan allemaal leiden tot defecten en storingen. Daarom dient er een omloopleiding te worden geïnstalleerd indien het risico bestaat dat de pomp niet kan worden gebruikt met het noodzakelijke minimale debiet.

De omloopleiding moet worden getrokken vanaf de ontluchtingsopening van de pomp of de ontluchtingsopening van de persleiding, hetzij terug naar de zuigzijde (indien mogelijk) of naar een tank, om te zorgen voor voldoende koeling door het verpompte medium. Bij terugkeer moet het verpompte medium kunnen afkoelen voordat het opnieuw de pomp in wordt geleid om oververhiting van de pomp te voorkomen. Daarom moet de omloopleiding nooit rechtstreeks op de zuigopening van de pomp worden aangesloten. De omloopleiding is correct geconfigureerd indien is voldaan aan de eisen voor het minimale debiet voor de pomp, zoals vermeld in de handleiding. Bij volledige belasting mag het volume dat door het systeem en de omloopleiding stroomt niet hoger zijn dan het maximale debiet dat door de pomp wordt geleverd.

Extra informatie:

Verbeter uw kennis

Ontdek hoe u een lager energieverbruik, meer comfort en een ongeëvenaarde bedrijfszekerheid voor uw toepassing kunt krijgen. Lees de verhalen van onze klanten over hoe zij profiteren van de Grundfos aanpak van intelligentie, water en energie, of zoek in onderzoek & inzichten van Grundfos voor meer leermaterialen, artikelen, whitepapers, video's en nog veel meer waar uw oplossing baat bij heeft.