Veelgestelde vragen

Vraag: Waardoor raken motoren oververhit?

Antwoord:

Vanwege het moderne ontwerp en productieproces worden motoren die momenteel in gebruik zijn doorgaans heter tijdens bedrijf dan de motoren van vroeger. In de praktijk kan de temperatuur van het oppervlak van sommige moderne motoren wel 90 °C bereiken. Desondanks is de levensduur van zulke motoren gelijk aan of zelfs langer dan die van oudere motoren. Hoge temperaturen van het oppervlak zijn niet noodzakelijkerwijs een teken dat er iets fout is. Als de motor tijdens bedrijf echter te heet wordt, dan kan dit een aantal oorzaken hebben:

Elektrische oorzaken: Onder- of overspanning, asymmetrische driefasenspanning, verminderde isolatieweerstand.

Invloed van de omgeving: Hoge omgevingstemperaturen, geen of slechte ventilatie, hooggelegen opstelling (lage luchtdichtheid).

Mechanische oorzaken: Te veel schakelcycli, debiet te hoog of te laag, hoge weerstand tegen rotatie vanwege beschadigde pomp, hoge viscositeit of dichtheid van het te verpompen medium, verstopte of geblokkeerde pomp.

Extra informatie:

Verbeter uw kennis

Ontdek hoe u een lager energieverbruik, meer comfort en een ongeëvenaarde bedrijfszekerheid voor uw toepassing kunt krijgen. Lees de verhalen van onze klanten over hoe zij profiteren van de Grundfos aanpak van intelligentie, water en energie, of zoek in onderzoek & inzichten van Grundfos voor meer leermaterialen, artikelen, whitepapers, video's en nog veel meer waar uw oplossing baat bij heeft.