Članak

Neravnomjerna distribucija topline u sistemima grijanja

Buka u radijatorima, neujednačena toplina, prevelika potrošnja energije - vjerojatno ste doživjeli ove uobičajene žalbe kupaca. Postoji jednostavan način za rješevanje svih ovih problema - Grundfos hidrauličko balansiranje.


Hidrauličko balansiranje - lakše reći nego učiniti

Do sada ste se morali oslanjati na standardne postavke proizvođača, pozivati se na generičke tablice ili balansiranje na osnovu iskustva ili preporuka proizvođača radijatora ili TRV (termostatski radijatorski ventili) kako biste izbalansirali sistem.

Rezultat je to što mnogi sistemi grijanja ne rade efikasno. Zapravo, istraživanja pokazuju da je 82% sistema grijanja samo u zgradama u Njemačkoj u 2017. godini bilo pogrešno izbalansirano (CO2online, 2017).

Efekti nedovoljnog balansiranja

Loše balansiranje hidrauličkog sistema grijanja često vam može postati glavobolja kada vam se vlasnici kuća jave radi problema neravnomjerne topline u kući.

Različiti sistemi grijanja mogu imate različite probleme zbog lošeg balansiranja:

• U kondenzacijskim kotlovima prekomjerni rad može prouzrokovati povišenje temperature povratnog voda zbog gubitka kondenzacije, što sistem čini manje efikasnim. Uvođenje kotlova na vodik usložit će ovo pitanje u budućnosti jer gorivo neće biti tako jeftino.
• Za toplotne pumpe, temperatura polaza mora biti što niža kako bi se smanjili troškovi energije i maksimalizirale performanse.
• Povećavanje brzina protoka takođe povećava potrošnju energije cirkulacione pumpe, kao i buku protoka unutar termostata i radijatora.

Rješenje svih ovih problema je ispravno balansiranje, ali to je tradicionalno dugotrajan proces koji zahtijeva napredno mjerenje i podešavanje svakog ventila - za što malo nas ima vremena.

 

Hidrauličko balansiranje na Grundfos način

Balansiranje sa Grundfosom zahtijeva dvije stvari:

  1. Da je pumpa ugrađena u sisteme grijanja jedna od sljedećih: ALPHA2 (potreban ALPHA čitač), ALPHA3, UPM3 LIN, UPM4 LIN.
  2. Aplikacija Grundfos GO Balance.

Aplikacija radi u nizu sistema grijanja, uključujući dvocijevne sisteme i podno grijanje, oba s unaprijed postavljenim ventilima.

5 koraka Grundfos hidrauličkog balansiranja 

  1. Preuzmite i otvorite aplikaciju Grundfos GO Balance
  2. Započnite balansiranje - aplikacija vas vodi kroz hidrauličko balansiranje korak po korak
  3. Dodajte mjerenja - za svaku sobu u kući dodajte specifikacije sobe, specifikacije radijatora i Q + H mjerenja
  4. Izbalansirajte svaku sobu - po završetku mjerenja prilagodite svaki emiter toplote prema izračunatom ciljnom protoku
  5. Napravite izvještaj - kada se završi hidrauličko uravnoteženje, dobivate dokumentaciju koja podržava sve što je učinjeno

Nakon ovoga, vaši će kupci imati sistem koji pruža ne samo bolju udobnost, već i onaj koji može ponuditi između 5-20% uštede energije godišnje (Studija FH Münster, 2015).