Case story

In deze biologische wijngaard in Californië draagt de pomp aanzienlijk bij aan de duurzaamheid

Ik hoef me nooit zorgen te maken over de irrigatie. Ik heb mijn zonnepanelen, en ik heb mijn Grundfos-pomp.
Peter Work, mede-eigenaar Ampelos Vineyard and Cellars

De situatie

Het regent niet vaak in de wijnregio van de Santa Rita-heuvels in Zuid-Centraal-Californië. 

“We hebben het nog steeds over die dag in juni 2010 toen het regende”, zegt Peter Work, mede-eigenaar van de Ampelos-wijngaard in de buurt van Buellton in Santa Barbara County. “Zes maanden van het jaar regent het niet. Het is niet dat het niet veel regent; het regent gewoon niet.” Tegelijkertijd is het gebied uitstekend geschikt voor de wijndruiventeelt, als je maar irrigeert, zegt Peter. Het ligt tussen drie lage bergketens die van oost naar west lopen naar de Stille Oceaan. Deze natuurlijke troggen zorgen voor een ‘mariene laag’ vocht uit de zee in de ochtendlucht, daarna weer laat in de middag en in de vroege avond na enkele uren zonneschijn. “Het biedt geweldige groeiomstandigheden die de trage ontwikkeling van smaken en onderdelen in de druiven ondersteunen,” zegt hij.

Bij de wortels hebben de 46.000 wijnstokken van Ampelos een half miljoen liter water per week nodig. De wijngaard haalt dit uit een 50 meter onder de grond gelegen aquifer. Het water wordt door een Grundfos dompelpomp (SP) aan de oppervlakte gebracht.

“Om water naar boven te halen, is de pomp van cruciaal belang”, zegt Peter. “Zonder onze waterput zouden we hier niets kunnen telen. Als we geen water bij onze wijnstokken kunnen krijgen, houdt het op. Het is uitzonderlijk belangrijk voor ons dat de pomp draait wanneer we die nodig hebben, vier à vijf dagen per week.”

Het is ook van essentieel belang voor Ampelos om op een duurzame manier te werken. In 2006 is Ampelos overgestapt naar biologische en biodynamische landbouw. Het was de eerste wijnproducent in de VS die alle drie de certificeringen had: ‘Sustainability in Practice’ in 2008 en ‘Organic’ en ‘Biodynamic’ in 2009.

De Grundfos-oplossing

Het irrigatiesysteem omvat zowel druppelaars op grondniveau als sprinklers boven de wijnstokken. Voor het aandrijven van de pomp hebben Peter en Rebecca een zonnepanelensysteem van 8 kW gebouwd. Gecombineerd met de hoge betrouwbaarheid van de Grundfos-pomp biedt de zonne-energie bescherming, zegt hij. 

“Als landbouwers wil je zoveel mogelijk dingen uitschakelen die verkeerd kunnen gaan”, zegt hij. “Ik hoef me nooit zorgen te maken over de irrigatie. Ik heb mijn zonnepanelen, en ik heb mijn Grundfos-pomp.”

Toen Peter en zijn vrouw het terrein in 1999 kochten, was er al een pomp geïnstalleerd in de put uit 1995 - maar ze wisten niet welk merk of model het was. Hij werkte gewoon.

In 2015 moest er onderhoud aan gepleegd worden en het stel riep de hulp in van de plaatselijke loodgieters. “Ze kwamen en besloten om de pomp te vervangen. Hij had 20 jaar non-stop gedraaid. De pomp werd met een takel opgetild en op de zijkant stond een Grundfos-logo”, vertelt hij. “Ze vroegen ons niet eens wat voor pomp de nieuwe moest zijn. Je hebt een pomp van Grundfos. Hun klanten willen betrouwbaarheid en veiligheid.”

Het resultaat

“Het belangrijkste voor mij bij het bewateren van deze gewassen is dat het systeem werkt en betrouwbaar is”, zegt Peter Work. “Ik maak me er geen zorgen over als ik ‘s ochtends wakker word. Ik weet gewoon dat de irrigatie werkt. We moeten deze wijnstokken in leven houden in het midden van het seizoen. We moeten een goed irrigatiesysteem met de juiste pomp hebben.”

Ampelos Vineyard and Winery

Ampelos gebruikt een SP-dompelpomp voor zijn irrigatiesysteem.

Lees meer over de Grundfos SP-systemen