Case story

Voor een ambachtelijke brouwer met hoge waterkwaliteitseisen kwam Grundfos met de oplossing voor nauwkeurigheid en betrouwbaarheid

Inleiding

Consistentie is van enorm belang voor brouwerijen. Door zorgvuldig aandacht te besteden aan de regeling van de waterkwaliteit wordt ervoor gezorgd dat elk biertje hetzelfde smaakt, waar het ook terecht komt. Dat geldt des te meer voor MadTree Brewing, de eerste ambachtelijke blikbierbrouwerij in de staat Ohio. Sinds de oprichting van het bedrijf in 2013 wordt voor het proceswater gebruik gemaakt van omgekeerde osmose - in het Engels "reverse osmosis," oftewel RO.

Omgekeerde osmose kan worden gebruikt om het water uit de bron bij te stellen, een cruciaal proces in de productie van MadTree's veelgeprezen bierassortiment. Van een Duitse Kölsch tot een Franse Saison: voor elk bier is een consequent mineraalprofiel en een nauwkeurig brouwwaterprofiel nodig.

De situatie

had, was het bijhouden van de vraag. Toen men tegen de maximale capaciteit van 25.000 vaten aanliep, was het tijd om te verhuizen naar een nieuwe, grotere locatie. Hiermee werd de benodigde potentiële capaciteit in huis gehaald om toekomstige groei mogelijk te maken, en kon de productie worden opgeschaald naar 180.000 vaten.

"Niet alleen moesten we onze RO-productiesnelheid verhogen met behulp van een groter systeem, maar door de verhuis moesten we ook overstappen van het bronwater van onze oude fabriek naar een stadswatervoorziening bij MadTree 2.0," vertelt Matt Rowe, directeur brouwactiviteiten.

De overstap naar het water van de stad Cincinnati
bracht een compleet nieuwe verzameling voorbehandelingseisen met zich mee, waaronder het injecteren van chemicaliën in het voorfiltergedeelte van de RO-eenheid om de in het stadswater gebruikte chlooramines te verwijderen.

Rowe: "Dankzij onze oude RO-installatie hadden we ervaring met allerlei peristaltische pompen van verschillende fabrikanten. Die pompen veroorzaakten heel wat kopzorgen, en dat was uiteraard iets dat we graag wilden voorkomen in onze nieuwe installatie."

De oplossing

Om de visie voor een efficiëntere en groeiklare installatie waar te maken, klopte MadTree aan bij Veolia Water Technologies met het verzoek om een RO-skidsysteem te leveren dat aan de behoeften van de brouwer voldeed.

Voor het RO-systeem met een capaciteit van 100 gpm (gallons per minuut) specificeerde Veolia twee Grundfos SMART digital doseerpompen en een Grundfos CRN verticale meertrapscentrifugaalpomp. Rowe wist hierbij te vertellen dat de nauwkeurigheid van deze pompen over een breed bereik de reden was om deze te kiezen voor het injecteren van chemicaliën op twee belangrijke punten in het proces.

Naast het RO-systeem gebruikt MadTree twee Grundfos CRN pompen voor de watertoevoer en de recirculatieskid, en twee Grundfos CR pompen voor de voedingswaterskid voor de stoomgenerator.

Het resultaat

De pompen van Grundfos functioneren al sinds de ingebruikname in 2017 probleemloos. Rowe kan Grundfos aanbevelen om het gebruiksgemak (waaronder de ruime mogelijkheden voor het bijstellen van het debiet via een simpele interface), de minimale onderhoudsbehoefte en de hoge betrouwbaarheid.

In de beginfase waren een aantal aanpassingen aan het RO-systeem nodig voor het precies instellen van de benodigde hoeveelheid chemicaliën in elke injectie om de chlooramines uit het aangevoerde water te verwijderen. Maar in plaats van dat er hiervoor een technicus van Veolia langs moest komen, kon Rowe's team dit binnen het regelbereik van 3000:1 zelf nauwkeurig instellen om zo precies aan de systeembehoefte te voldoen.

"De Grundfos-pompen die we voor beide injectiepunten in het systeem gebruiken, functioneren perfect. Bovendien zijn ze voor de eindgebruiker bijzonder makkelijk te navigeren en bij te stellen," zei Rowe.

Rowe gaf ook aan dat MadTree twee reserve-eenheden heeft aangekocht als onderdeel van de aankooplijst voor kritieke reserveonderdelen. Maar, voegt hij daaraan toe, "of we ze ooit nodig zullen hebben, is een andere vraag!"

Grundfos leverde

Voor het beheren van de efficiëntiebehoeften en schommelende groei-eisen
leverde Grundfos twee SMART digital doseerpompen en een CRN verticale meertrapscentrifugaalpomp voor een 100 gpm omgekeerde-osmosesysteem.

Hogere efficiëntie & flexibiliteit

"De Grundfos pompen die we voor beide injectiepunten in het systeem gebruiken, functioneren perfect. Bovendien zijn ze voor de eindgebruiker bijzonder makkelijk te navigeren en bij te stellen," - Matt Rowe, Brewing Operations Director

Projectdetails

Onderwerp: Waterbehandeling
Werelddeel: Noord-Amerika
Locatie: Cincinnati, Ohio / Verenigde Staten
Marktsectoren: Industrie
Toepassingen: Voeding en drank
Producten: CR / CRN / SMART Digital Dosing