Case story

Grundfos SP Pomp is een zeer betrouwbare pomp die doet wat nodig is

Grundfos SP Pomp is een zeer betrouwbare pomp die doet wat nodig is

De situatie
Mike Chaffey is een melkveehouder uit Rakaia in de regio Canterbury (Nieuw-Zeeland). Dit is een regio waar veel geïrrigeerd wordt, zo ook door Mike Chaffey, die een efficiëntere pomp nodig had om zijn gewassen water te geven.

Hij maakte gebruik van een traditionele turbinepomp. Hoewel deze pomp goed functioneerde, had hij het gevoel dat het nog efficiënter en betrouwbaarder kon.

De Grundfos oplossing
Mike benaderde een erkende Grundfos-groothandel in Ashburton, Rainer Irrigation, en besprak zijn vraag met Gavin Briggs, de eigenaar van het bedrijf. Samen besloten ze zijn bestaande pomp te vervangen door een bronpomp SP125-6 110kW van Grundfos, zodat een debiet van 55 liter water per seconde kon worden gehaald.

De pomp en bijhorende uitrusting werd door Rainer Irrigation voorgemonteerd en vervolgens vervoerd naar het landgoed van Mike in Rakaia. De hele installatie werd in ongeveer een halve dag geïnstalleerd, met uitzondering van de elektriciteitsvoorzieningen, die later werden aangesloten.

De Grundfos SP pomp werd uitgerust met een persleiding met een diameter van 200 mm en geplaatst in een boorgat van 104 meter diep. De pomp heeft een totale opvoerhoogte van 142 meter en transporteert het water ongeveer 300 meter verder naar een cirkelirrigatiesysteem met 10 sproeiarmen dat op een efficiënte manier zo‘n 80 hectare irrigeert.

Mike vertelt: “Een betrouwbare watervoorziening is belangrijk voor me om mijn gewassen te kunnen irrigeren, maar ook de gerst en het gras dat wordt geteeld om er het vee mee te voederen.

Afhankelijk van de regen is de SP-pomp van Grundfos gemiddeld vijf van de zeven dagen zo‘n 24 uur per dag actief. Het water is schoon, bijna puur, en bevat geen zand. Ik verwacht dus dat de pomp zo’n 15.000 tot 20.000 uur zal kunnen werken voordat er onderhoud nodig is.”

De Grundfos SP pomp die Mike gebruikt is uitgerust met een variabele capaciteit en een debietbegrenzer. De pomp beschikt ook over een sensor die meet hoeveel water er wordt gepompt en op welke snelheid.
Gavin Briggs installeert met Rainer Irrigation zo‘n 65 SP-pompen van Grundfos per jaar.

Het resultaat
“Ze zijn enorm populair in de regio Canterbury”, zegt hij. “Voor Mike Chaffey is de Grundfos SP pomp niet alleen betrouwbaarder en efficiënter dan zijn oude traditionele pomp, maar ook goedkoper.”