Case story

Een professionele pompoplossing bieden voor een van Europa's grootste cirkelirrigatiesystemen

In Frankrijk, ongeveer 100 km ten zuiden van Bordeaux, is landbouwer Jean Claude Briest de gelukkige eigenaar van een van de grootste cirkelirrigatiesystemen in Europa, en misschien wel in de hele wereld. Het irrigatiesysteem is werkelijk enorm en irrigeert zijn maisveld in een cirkel met een diameter van wel 2 km - met behulp van de innovatieve pomptechnologie van Grundfos. Het ziet eruit als een spectaculaire show wanneer het roterende cirkelsproeisysteem water spuit uit zijn 700 sproeiers.

In het najaar, wanneer de maïs wordt geoogst, vindt er een ander interessant evenement plaats. Vogelliefhebbers uit heel Frankrijk reizen naar de maïsvelden om naar de ooievaars te kijken die zich daar verzamelen voor een gratis maaltijd voordat ze met de lange reis naar Noord-Afrika beginnen om daar te overwinteren.

De situatie
Het maïsveld in Bordeaux heeft een oppervlakte van 310 ha. Als gevolg van de schaarse neerslag van begin april tot en met augustus moet het veld elke derde dag zodanig worden geïrrigeerd dat er een maximale opbrengst wordt verkregen.

De uitzonderlijke taak om dit grote gebied op een regelmatige basis met water te besproeien vereist een buitengewone oplossing.

In 1997 werd het Franse bedrijf Otech, dat haar hoofdkantoor heeft in Puyoo in Frankrijk, de opdracht gegeven een cirkelirrigatiesysteem te ontwerpen en vervaardigen. Het project was een echte uitdaging. Geen enkele irrigatiespecialist uit de omgeving had ooit zo‘n grootschalig cirkelirrigatiesysteem op maat gemaakt en geproduceerd.

Het systeem werd vanaf het begin af aan compleet nieuw ontworpen en zo‘n twee jaar later succesvol geïnstalleerd in opdracht van Otech 40, die deel uitmaakt van de Otech Group. 

De Grundfos-oplossing
Het cirkelirrigatiesysteem is ontworpen met een dubbele spil. Dat betekent dat er twee centrale draaipunten zijn die in tegengestelde richting van elkaar wijzen, elk met een indrukwekkende lengte van 965 m. Het irrigatiesysteem wordt gevoed met grondwater uit 54 Grundfos SP bronpompen. De SP-pompen leveren jaarlijks ongeveer 300.000 m3 water aan de 70 sproeiers van het systeem. Het duurt zes dagen voordat de spil een volledige ronde heeft gemaakt en in de tussentijd komt de andere spil ook langs zodat het gewas om de derde dag wordt besproeid.

Betrouwbare pompen en een betrouwbaar partnerschap waren belangrijkeargumenten bij het kiezen voor Grundfos SP dompelpompen voor het cirkelirrigatiesysteem. De SP-pompen zijn ideaal voor de irrigatie omdat ze uitsluitend bestaan uit corrosiebestendig roestvast stalen componenten, die een hoge weerstand bieden tegen schuurmiddelen en bijtende stoffen.

 

Het resultaat
Het resultaat spreekt voor zich. Het cirkelirrigatiesysteem werkt onvermoeibaar en feilloos op de maïsvelden en levert dag in dag uit water aan de gewassen dankzij de betrouwbare en probleemloze werking van de bronpompen van Grundfos SP.