Case story

Pomppoorten brengen nieuwe stroming naar de rivieren van Fuzhou, waardoor het centrum van de stad nieuw leven wordt ingeblazen

Grundfos is bringing its core products and competencies to this project in Fuzhou. The technical standards, durability and viability of these products have won recognition from both our company and the municipality.
Song Zhiguo, General Manager, Fuzhou Water Environment Project, Beijing Enterprises Water Group

Fuzhou, China, heeft al enkele decennia problemen met zwart en stinkend water in haar rivieren en kanalen. Een serie Grundfos-pomppoorten bracht stroming in het water. Deze lossen het probleem van zwart en stinkend water op, en creëren een beter leefmilieu langs de bevolkte rivieroevers.

De situatie

Fuzhou, een stad met meer dan 7 miljoen inwoners in de provincie Fujian in het zuidoosten van China, wordt doorsneden door rivieren en kanalen. Jarenlang stonden sommige van die binnenstedelijke rivieren stil, en werden ze zwart en stinkend. De combinatie van dichtbevolkte rivieroevers, vuil water dat de stad in stroomt en gebrek aan stroming creëerden het probleem.

"Vroeger was de rivier erg vervuild", zegt bewoner Ying Qi. "Het stonk als je langs de rivier wandelde."

Een andere bewoner, de 90-jarige Jiang Shouxiang, zegt: "Vroeger was het hier haveloos en verrommeld. Het was als een hele kleine en stinkende rioolput."

Local residents Chen Danghui and Li Yuyin tell about how the riverside environment has become transformed and “very nice” since the pump gate station was installed nearby.

De ervaring van de mensen in Fuzhou is niet anders dan in andere steden in Zuid-China, volgens Song Zhiguo van de Beijing Enterprises Water Group. Hij is ook algemeen directeur van het Fuzhou Water Environment Project. "Het watersysteem in Fuzhou is typisch voor steden in Zuid-China, waar mensen graag aan het water wonen", zegt Song Zhiguo. "Het beheer van zwart en stinkend water in stedelijke rivieren en kanalen is momenteel een actueel onderwerp in China."

De ambtenaren wisten dat ze het water moesten laten stromen, maar door ruimtegebrek rond de rivieren waren traditionele pompputten en bijbehorende reservoirs niet mogelijk.

De oplossing

Om de rivieren weer te laten stromen, werkten Beijing Enterprises Water Group en lokale ambtenaren van Fuzhou samen met Grundfos om een serie pomppoorten te installeren, waarbij pompen, sensoren en regelaars werden geïntegreerd in een structuur boven de waterweg die overging in het omringende landschap.

Grundfos pump gates in Fuzhou, China.

"Traditionele sluisdeuren zijn niet voorzien van stroom. Ze kunnen alleen werken als sluis-achtige plateaus in het midden van de rivieren", legt Chen Jiaxing uit, technisch directeur van de Fujian Fuyuanxing Electromechanical Equipment Company, die de pomppoorten bedient. “Wat we deden was pompen installeren op de sluisdeuren. Dus tegelijkertijd met het werken als een sluis, verplaatsen de pompen het water vooruit, waardoor stroming wordt gecreëerd. Als het water stroomt, dan wordt het niet zwart en stinkt het niet."

Song Zhiguo voegt hieraan toe: "Voor het totale waterbeheer zorgen de geïntegreerde pomppoorten voor een gelijkmatige verdeling van de waterbronnen en een continue waterstroom".

A local dance group rehearses routines at one of the pump gates in Fuzhou most mornings.

Het resultaat

"Nu zijn we in staat om het water te reinigen en stroming te creëren," aldus Song Zhiguo. “Grundfos brengt zijn belangrijkste producten en competenties naar dit project in Fuzhou. De technische normen, duurzaamheid en uitvoerbaarheid van deze producten hebben erkenning gekregen van zowel ons bedrijf als de gemeente."

Hij zegt dat de pomppoorten niet alleen het water verplaatsen maar ook een mooi ontwerp hebben, waardoor het gemakkelijk is om hen in parken te integreren. Sommigen fungeren zelfs als ontmoetings- en recreatiegebieden voor de bewoners.

"Nu kunnen de bewoners langs de rivier lopen en wonen", voegt hij toe. "Ze zijn erg blij dat we schoon water tot aan hun deur hebben gebracht."
De lokale mensen zijn het daar mee eens. "Ze hebben het water tot leven kunnen brengen. Het is niet langer dood en stinkend water", zegt Hehua, een gepensioneerde inwoner die voorzitter van haar gemeenschap was.

Residents are very pleased that we have brought clean water to their doorstep
Song Zhiguo, General Manager, Fuzhou Water Environment Project, Beijing Enterprises Water Group

Haar buurman, Chen Xuezhu, zegt: "We zijn erg blij. We komen hier elke dag repeteren", verwijzend naar de groep vrouwen die dansroutines oefenen bij één van de pomppoorten in de buurt.

Jiang Shouxian vult aan: "Na de transformatie is de rivier erg mooi. Erg mooi. Ik ben 90 jaar oud, dus ik heb het allemaal gezien. Het is een goede plek. Ik ben erg blij. Daarom kan ik zo lang leven."

Andere verwante praktijkvoorbeelden

Lees vergelijkbare verhalen van klanten die ook hebben geprofiteerd van een Grundfos-oplossing.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.