Case story

Als de Kraków Arena vol is, gebeurt er van alles achter de schermen

"De juiste keuze voor systemen en apparaten kan er voor zorgen dat er niet meer aan reparatiewerkzaam- heden hoeft te worden gedacht."
Krystian Sobota, Hoofd van de Technische Dienst, Tauron Arena, Kraków, Poland

De situatie

Het is één van Europa's grootste overdekte stadions. Het helder verlichte, als een ruimteschip ogend gebouw biedt onderdak aan concerten, kunstschaatsen, extreme sporten, vechtsporten, beurzen en nog veel meer in de buurt van het centrum van Kraków in Polen.
De Tauron Arena Kraków werd geopend in 2014.

Het hoofd van de technische dienst, Krystian Sobota, is iedere dag druk met vele aspecten. Alles wat te maken heeft met comfort of veiligheid van mensen in het stadion, zoals warm en koud water, ventilatie, airco, warmte, veiligheid, brandbestrijding en afvalwater vallen onder zijn verantwoordelijkheid.

Als de Arena vol zit met 15.000 bezoekers, zijn er vele uitdagingen", zegt hij. "Ons technisch team is verantwoordelijk voor het werken met alle pompsystemen, inclusief de basispompen die zorgen voor koud en warm water, goede ventilatie of airconditioning."

Bij evenementen met alleen staanplaatsen kan de zaal gevuld worden met 22.000 mensen.

"Tijdens pauzes of andere onderbrekingen moeten alle waterpunten toegankelijk zijn, dus is het uitermate belangrijk om de beschikking te hebben over de beste pompen. Onze gasten moeten de mogelijkheid hebben om gemak te hebben van de volledige water- en verwarmingssystemen."


De oplossing

Bij de start van het project wogen de ontwerpers af welke pompen het meest geschikt zouden zijn, zegt Krystian Sobota. "Ze kozen, naar mijn mening, de beste pompen die op de markt zijn." Hieronder onder meer het Multi Hydro-E boostersysteem, MAGNA3 circulatiepompen en TPE3-pompen, aangevuld met andere producten. "Grundfos-pompen stellen ons in staat om uitstekende resultaten te behalen en tegelijkertijd te besparen op elektriciteit en ruimte."

Sobota's team gebruikt de Grundfos GO mobile app op tablets voor het snelle controle op de pompen en beheren van gegevens.

"Het monitoringsysteem in de app is erg nuttig", zegt hij. "Het houdt in dat er verbinding is met het gebouwbeheersysteem en een lokaal besturingssysteem op basis van mobiele apps. Met de apps kunnen de technische parameters van de pompen direct worden afgelezen. Dit bespaart ons weer veel tijd en energie, wat essentieel is voor de hele werking van de hal. "

De uitkomst

Als de arena vol is, moet alles gewoon werken. "Grundfos-pompen zijn de enige pompen ter wereld die zowel de volledige specificaties als technische parameters bieden om te zorgen dat alle water- en HVAC-systemen naar behoren functioneren," zegt hij.

Hij voegt eraan toe dat het gebruik van Grundfos-pompen aanzienlijke energiebesparingen oplevert, vooral tijdens grootschalige evenementen, die vereisen dat het stadion het water efficiënt en duurzaam gebruikt. "Het gebruik van Grundfos-pompen beperkt het energieverbruik aanzienlijk, bespaart ons bedrijf aanzienlijke kosten en verlaagt de onderhoudskosten." 

"De juiste keuze voor systemen en apparaten kan er voor zorgen dat er niet meer aan reparatiewerkzaamheden hoeft te worden gedacht en biedt enorm veel faciliteiten voor efficiënt onderhoud", zegt Krystian Sobota. "Bij het gebruik van Grundfos-pompen is het enige dat nodig is een incidentele systeemcontrole".

387/5000
 
 
 
Bij het initiëren van het project overwogen de ontwerpers welke pompen het meest geschikt zouden zijn, zegt Krystian Sobota. "Ze kozen, naar mijn mening, de beste pompen op de markt." Deze omvatten het Multi Hydro-E boostersysteem, MAGNA3 circulatiepompen en TPE3-pompen, naast andere producten. "Grundfos-pompen stellen ons in staat om uitstekende resultaten te behalen en tegelijkertijd te besparen op elektriciteit en ruimte."

Hydro Multi-E Booster set

De Tauron Arena Kraków gebruikt de Grundfos MAGNA3 omdat ze "het energieverbruik beperken en de onderhoudskosten verlagen".

Lees meer over de MAGNA3 circulatiepompen van Grundfos

Efficiënte pompen houden de arena van Kraków duurzaam en comfortabel voor duizenden fans.

  

De Hydro Multi-E Boosterset verzekert druk in de watertoevoer door de gehele, enorme arena - ook als deze gevuld is met 22.000 gasten.