Pompvereisten voor drainagewater, grijs water, regenwater en zwart water

In deze module leer je over een aantal van de pompvraagstukken bij de drainage van proper of grijs water, verwijdering van effluent, inclusief vezelbevattend effluent en bij de verwerking van afvalwater, inclusief toiletafvoer.

Bij de drainage van schoon of grijs water, verwijdering van effluent, inclusief vezelbevattend effluent en bij de verwerking van afvalwater, inclusief toiletafvoer, moet rekening worden gehouden met een groot aantal vraagstukken voordat je in een oplossing investeert.

In deze module gaan we dieper in op een aantal van deze vraagstukken.

Moet je bijvoorbeeld een specifiek probleem oplossen, zoals het leegpompen van een met regenwater ondergelopen kelder, of terugkerende overstromingsproblemen door terugstroom uit het riool? Vraagt de oplossing om een permanente of mobiele pompoplossing? Of misschien is het handiger om de pompvereisten waar je mee te maken hebt vanuit een meer algemeen perspectief te benaderen:

• Weet je wat de kenmerken zijn van het drainagewater, grijs water, regenwater of zwart water waarmee je te maken hebt?

• Bevat het effluent of rioolwater grote deeltjes of vezels?

• Wat zijn de functioneringseisen voor de pompoplossing?

Dit zijn belangrijke vraagstukken die impact kunnen hebben op zaken als materiaalkeuze en opstelling.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten met wat voor drainagewater, grijs water, regenwater oftewel effluent, of zwart water je te maken hebt:

Drainagewater is ongezuiverd water en opgebouwd grondwater; Grijs water is ongezuiverd water uit wastafels, douches, vloerputten en apparatuur dat vaste deeltjes van maximaal 12 mm bevat en afkomstig is van huishoudens en kleine industrie;

Grijs water en regenwater (effluent) zijn vuil water en onbehandeld afvalwater (exclusief toiletafvoer) dat vezels en vaste deeltjes van maximaal 35 mm bevat en afkomstig is uit ontwateringssystemen, woon- en bedrijfsgebouwen en de omgeving daaromheen;

Zwart water betreft vuil water en onbehandeld afvalwater (inclusief toiletafvoer) dat vezels en vaste deeltjes van maximaal 50 mm bevat en afkomstig is uit ontwateringssystemen en huishoudelijke afvalwatersystemen. Voor onbehandeld afvalwater kan je

ook het gebruik van een vermalingspomp overwegen;

Rioolwater is onbehandeld afvalwater en ongezuiverd rioolwater met vezels, textiel en andere vaste deeltjes, inclusief toiletafvoer uit huishoudelijke rioolsystemen, boerderijen en industrie die op de gemeentelijke riolering zijn aangesloten. Om verstopping te voorkomen wordt voor gemeentelijke toepassingen aanbevolen om gebruik te maken van pompen die vrij doorlatend zijn voor vaste delen van minimaal 80 mm.

Bij Grundfos zegt onze ervaring dat 

dat een halfopen waaier prima geschikt is voor een vrije doorgang tot 12 mm. Voor grotere delen raden wij een Vortex-waaier aan. Deze zijn vrij doorlatend voor deeltjes van maximaal 35 of 50 mm of nog groter bij pompen met een vermogen boven de 2 kW.

Ten tweede is het belangrijk om je bewust te zijn van de geldende installatie-eisen en te verzekeren dat deze overeenkomen met de eisen die worden gesteld door het drainagewater, grijs water of zwart water: 

Toepassingen voor mobiel gebruik

Drainagepompen en kleine effluentpompen worden gebruikt voor draagbare toepassingen. Voorbeelden zijn noodgevallen, bijvoorbeeld overstromingen binnen en buiten gebouwen of het pompen van (afval)water uit tanks, vijvers of zwembaden; 

Toepassingen voor stationaire (vaste) installaties

Drainagepompen en kleine effluentpompen worden gebruikt voor vaste, stationaire toepassingen:

• Tanks op en onder de vloer (opvoerinstallaties) of simpele betonnen pompputten binnen het gebouw

• Pompstations en kleine huishoudelijke zuiveringsinstallaties buiten het gebouw

• Industrieel en commercieel gebruik.

Voor toepassingen waarbij het pompmedium (onder andere) brak water, zeewater of zout water vanuit waterverzachters betreft zijn hoogwaardigere materialen voor de motor en as nodig om het risico op corrosie te beperken. 

Dit was een korte inleiding op de installatievereisten voor een permanente of draagbare pompoplossing voor het verpompen van drainagewater, grijs water, regenwater en zwart water. 

Meer leren over de manieren waarop het Grundfos UNILIFT-assortiment aan drainagepompen tegemoet komt aan de eisen die worden gesteld door de hierboven beschreven applicaties en installaties? Ga dan door met de tweede module, "Het Grundfos UNILIFT-assortiment drainagepompen" in deze ECADEMY-cursus over "Afvalwaterbehandeling met het UNILIFT-assortiment". 

Cursus overzicht

Modules
Modules: 2
Doorlooptijd
Doorlooptijd: 12 minuten
Moeilijkheid
Moeilijkheid: Gevorderd