Artikel

Een betere aanpak voor huishoudelijk afvalwater

Huishoudelijk afvalwater: we denken er het liefst niet dagelijks over na. Als het goed is, verdwijnt het immers gewoon door het afvoerputje. Maar soms kan een afvalwatersysteem de belasting niet aan met alle gevolgen van dien. Het horizontaal verpompen van afvalwater over grotere afstanden kan een lastige en dure zaak zijn. Gelukkig bestaan er oplossingen voor het verbeteren van huishoudelijke afvalwatersystemen.

Overstromingen in huis zijn een belangrijke oorzaak van terugloop

Het aantal overstromingen en extreme neerslagbuien is wereldwijd sinds 1980 met 50% toegenomen, wat heeft geleid tot een stijging van 72% in het aantal watergerelateerde verzekeringsclaims (a).

 

Overstromingen in huis kunnen zware schade veroorzaken en ernstige gevolgen hebben voor huiseigenaren en bewoners, van verloren bezittingen tot gedwongen verhuizing tijdens noodzakelijke verbouwing en renovatie als gevolg van schimmel en ziektes. Bovendien zijn verzekeringsmaatschappijen vaak traag en weigeren ze soms zelfs ronduit om de schade te vergoeden.

Ontoereikende installaties

Er zijn drie belangrijke oorzaken voor overstromingen: zware regenval, leidingbreuken, of een hoog grondwaterniveau. In de meeste overstromingsgevallen blijkt de installatie niet goed in staat om hiermee om te gaan.

Wat maakt een installatie ontoereikend?

1) Onjuiste teruglooppreventie - Wanneer de terugslagklep onder rioolwaterniveau is geïnstalleerd, is deze niet in staat om overstromingen te voorkomen.

2) Ontbreken van een terugslagklep

3) Verkeerde afmetingen van afvalwatersysteem - Bijvoorbeeld doordat de put de klein is om de hoeveelheid water bij zware regenbuien aan te kunnen.

4) Te kleine pomp - Wanneer de pomp niet groot genoeg is om de hoeveelheid water tijdens bijvoorbeeld zware regenbuien aan te kunnen.

 

Verminder het risico op overstromingen in huis

Er bestaat een scala aan pompoplossingen die afvalwater snel en efficiënt verwijderen, waardoor de aanwezigheid van verontreinigd afvalwater in huis wordt voorkomen en tot EUR 70,000 aan reinigings- en renovatiekosten naar aanleiding van overstroming kan worden bespaard (b).

Grundfos heeft een speciaal team opgericht voor de ontwikkeling van maatwerkoplossingen voor huishoudelijke afvalwatertoepassingen. Hieronder presenteren we een aantal van onze oplossingen waarmee alle eisen op het gebied van afvalwaterafvoer gedekt zijn. Deze oplossingen zijn beschikbaar als zowel reactieve als proactieve, vaste installaties met teruglooppreventie:

  • Modulaire Uno-Duo lift
  • MULTILIFT
  • UNILIFT CC verwijdering van water tot 3 mm
  • Multi-box bevat alle noodzakelijke apparatuur voor noodgevallen

 

Het verplaatsen van afvalwater over grote afstand kan een flinke uitdaging vormen

De wet eist dat alle huishoudelijke afvoeren worden aangesloten op het openbare hoofdriool. Maar het over grote afstand verplaatsen van afvalwater op het platteland kan lastig zijn. Bij het ontbreken van vrij verloop naar het rioolstelsel is er geen effectieve manier om afvalwater te verplaatsen beschikbaar. De prijs voor het correct aansluiten van leidingen op het openbare rioolstelsel kan in dat geval oplopen tot maar liefst EUR 20,000, en de boetes voor onjuist aangelegde verbindingen kunnen enorm oplopen (c).

Grundfos levert bewezen oplossingen voor horizontale verpomping tegen lagere installatie- en bedrijfskosten. Met het ingebouwde vermalingssysteem is onze UNILIFT APG speciaal ontworpen voor het effectief verpompen van afvalwater, zowel verticaal als horizontaal, en helpt zo om huishoudelijk rioolwater op te stuwen en naar het hoofdriool te vervoeren, ongeacht waar de pomp is geïnstalleerd. De UNILIFT APG voorkomt overstromingen, vermindert geuren en kan installatietijd en kosten besparen.

Bronnen:

(a) https://www.publichealth.com.ng/sewer-backup-health-risks-and-side-effects/
https://www.waterdamagedefense.com/pages/water-damage-by-the-nummers
https://www.youtube.com/watch?v=IrtgEwNBY7c

(b) Een voorbeeldschatting op basis van het "worst case"-scenario, waarbij bijvoorbeeld de volledige kelder moet worden gerenoveerd, inclusief wanden en interieur, geïnspireerd door www.xxxx

(c) Gemiddelde prijs gebaseerd op onderstaande bronnen:

  • DK: www.pris-info.dk/hvad-koster-tilslutning-til-offentlig-kloak/
  • VS: https:// www.homeadvisor.com/nl/kosten/regelaars/install-a-sewer-hoofd
  • DE: www.chefkoch.de/forum/2,27,297993/Nachtraeglicher-Anschluss-an-die-Kanalisation-was-kostet-das-in-etwa.htmlwww.hausjournal.net/kanalanschlusskosten
  • Boete: https://www.bussgeldkatalog.org/umwelt-wasserverschmutzung/ en gemiddelde boetes in DK voor onjuist rioolstelsel.