Artikel

De waterdruk controleren

Heb je ooit te maken gehad met volgende items? Dan had je waarschijnlijk een te lage en/of wisselende waterdruk! - zwakke douchestraal - lawaaierige leidingen - een toilet dat te lang doorspoelt - een keuze moeten maken tussen eerst de vaatwasser aanzetten of eerst de was doen 

Hier volgen de belangrijkste stappen die je kunt nemen om te testen hoe je thuis de waterdruk en het debiet kunt controleren en een aantal eenvoudige doe-het-zelf-oplossingen om de waterdruk te verbeteren.

Wat is een lage waterdruk en hoe meet je de waterdruk thuis?

Als je thuis te maken hebt met een lage of wisselende waterdruk, is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen voordat je besluit dat je nieuwe leidingen en pompen moet installeren. In de meeste gevallen zijn er genoeg redenen waarom sommige dingen in je huis niet zo goed werken als zou moeten – en zijn er genoeg eenvoudige oplossingen die je kunt toepassen. 

Wat is lage waterdruk?

Een lage waterdruk betekent dat het water zwak, langzaam en over het algemeen inefficiënt door de leidingen stroomt, met alle gevolgen van dien voor kranen en apparaten in je huis. Dit maakt dagelijkse activiteiten, zoals douchen, afwassen en het gebruik van apparaten zoals wasmachines en vaatwassers, minder plezierig of effectief. 

Wat veroorzaakt een lage waterdruk?

De waterdruk kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, het tijdstip van de dag en de nabijheid van het waterleidingnetwerk. Als je bijvoorbeeld boven op een heuvel woont, is je waterdruk waarschijnlijk zwakker, omdat het water tegen de zwaartekracht in moet vechten om je huis te bereiken. 

Maar als je onderaan een heuvel woont, stroomt het water waarschijnlijk sterker, omdat de zwaartekracht helpt om het naar je huis te trekken. Ook kan de waterdruk laag zijn op piekmomenten, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds, wanneer mensen vaak hun tuin besproeien.

Hoe wordt de waterdruk gemeten? 

De waterdruk in je huis wordt gemeten in bar, een metrische eenheid die ongeveer overeenkomt met 14,5 PSI (pounds per square inch). Eenvoudiger gezegd: het aantal bar geeft de kracht aan waarmee het water door je leidingen stroomt. Eén bar is de kracht die nodig is om water tot een hoogte van tien meter op te voeren.

Wat is een goede/normale waterdruk?

Gewoonlijk varieert de waterdruk in een woonhuis tussen 45 en 80 PSI. Alles lager dan 40 betekent dat het debiet van je kranen en armaturen waarschijnlijk zwakker wordt. Boven de 80 kunnen apparaten en eenheden na verloop van tijd mogelijk beschadigd raken. Een waarde rond de 50 is vaak de beste waarde, zodat je kunt genieten van voldoende water door je hele huis. 

Maar niet alle huizen zijn gelijk en de waterdrukvereisten zijn afhankelijk van de grootte van het huis, het aantal apparaten, het aanwezige sanitair en nog veel meer.

Het is daarom essentieel om te weten hoe je thuis de waterdruk controleert, deze aanpast en ervoor zorgt dat deze voldoet aan de behoeften van alle gezinsleden en huishoudelijke activiteiten.

Hoe test ik de waterdruk?

Vaak heeft een lage waterdruk niet te maken met het plaatselijke waterdistributiesysteem, maar met iets in huis. Hebben je buren dezelfde problemen? Geeft elk watertoestel in je huis een lage druk aan?

Als het antwoord op beide vragen ja is, ligt het probleem waarschijnlijk op gemeentelijk niveau. Als het antwoord nee is, dan is het tijd om je waterdruk in vier eenvoudige stappen te testen: 

  1. Investeer in een waterdrukmeter. 
  2. Ga naar buiten naar de wateraansluiting, verwijder de slang en schroef de testmeter op de aansluiting, zodat de voorkant van de meter zichtbaar is.
  3. Draai de kraan open en lees de waarde af. Dit geeft de hoeveelheid druk aan die je huis binnenkomt (van een openbaar nutssysteem of een put). 
  4. Noteer de waarde zodat je deze kunt vergelijken met toekomstige waarden, wanneer de waterdruk anders lijkt te zijn (lager of hoger).

Investeren in een meter is niet alleen een goed idee om te testen, maar ook om vervelende lekken in het leidingsysteem van je huis op te sporen. 

Je kunt op lekkages testen door alle afsluiters dicht te laten (inclusief alle waterapparaten, zoals vaatwassers en wasmachines) en de hoofdwaterkraan naar het huis dicht te draaien. Als de druk een uur lang constant blijft, is het sanitair in je huis waarschijnlijk lekvrij. Als de druk meer dan drie PSI daalt, is er mogelijk een lek en moet je contact opnemen met een loodgieter.

Stap-voor-stap doe-het-zelf waterdebiettest

Een andere optie is een doe-het-zelf-test van het waterdebiet – je hebt alleen een rekenmachine en zes seconden nodig om je debiet te weten te komen:

  1. Zorg dat je alles bij de hand hebt – een waterkan van 1 of 2 liter, een stopwatch en een rekenmachine.
  2. Zet de waterkan onder je badkamerkraan of douche en zet deze gedurende zes seconden aan. 
  3. Bereken het aantal liters per minuut. Doe de hoeveelheid water in de kan en vermenigvuldig het getal (in liters) met 10. Het resultaat is je debiet (bijvoorbeeld 0,7 liter x 10 = 7 liter per minuut)

Een debiet van minder dan 10 liter per minuut duidt op een lage druk. Als het 10-15 liter is? Je druk is voldoende maar kan beter. En als het meer dan 15 liter is? Je staat er goed voor. 

Snelle oplossingen voor lage waterdruk 

Het kan verontrustend zijn om een lage waterdruk in je huis te ontdekken, maar je hoeft niet in paniek te raken. Het is belangrijk om te weten dat er verschillende redenen kunnen zijn voor een lage waterdruk: van sediment of kalkaanslag in je boiler tot te veel bochten in je leidingen. Maar hier zijn een paar eenvoudige oplossingen om de waterdruk in je volledige huis te verhogen.

1: Controleer je afsluiter

Je afsluiter regelt hoeveel water er uit de kraan van de watermeter komt en deze bevindt zich op één van de volgende locaties. Controleer of de afsluiter goed is ingeschakeld. 

2: Verstopte sproeiers, douchekoppen of leidingen

Wanneer heb je je douchekop of kranen voor het laatst grondig gereinigd? Het kan zijn dat ze door ophoping van sediment minder goed presteren dan verwacht. Je moet ook je leidingen hierop controleren, vooral als ze ouder zijn dan 20 jaar (staal), ouder dan 40 jaar (messing) of ouder dan 50 jaar (koper). 

3: Verborgen lekken

Als je vermoedt dat lekken het probleem zijn, controleer dan je boiler, alle flexibele slangen die je hebt en elke kraan onder elke gootsteen. Het lek kan ook afkomstig zijn van een bevroren leiding achter een muur. Je kunt ook alle waterapparaten tegelijk uitzetten en je watermeter controleren. Als de meter aangeeft dat er nog steeds water wordt gebruikt, is dat nog meer bewijs voor lekkages. In alle gevallen raden we aan een loodgieter in te schakelen. 

Verhoog je druk – met een intelligent drukverhogingssysteem

Als je druk zwak blijft nadat je bovenstaande oplossingen hebt geprobeerd, is het misschien tijd om een drukverhogingsoplossing te overwegen. Door over te schakelen op een intelligent drukverhogingssysteem kun je problemen met lage en wisselende waterdruk elimineren en genieten van een comfortabeler dagelijks leven. 

Onze intelligente, duurzame alles-in-één boosterpompen zijn ontworpen om de efficiëntie te maximaliseren doordat ze zich aanpassen aan de unieke eisen en behoeften van je huis. Grundfos-boosterpompen zijn niet alleen eenvoudiger te installeren en in bedrijf te stellen in vergelijking met oudere drukverhogingsystemen, maar houden de waterdruk ook op het juiste niveau. 

Dus kun je genieten van betrouwbare goede waterdruk, wanneer je die nodig hebt – ongeacht waarvoor.