Artikel

Wanneer waterschaarste realiteit wordt

Wereldwijd breiden steden zich snel uit - in 2030 woont 60% van de bevolking in een stedelijke omgeving - en de vraag naar veilig en schoon water groeit alleen maar.

En ondanks dat de vraag stijgt, blijven we onze beschikbare hulpbronnen vervuilen of verspillen. In totaal gaat 80% van al het afvalwater terug naar de natuur zonder dat het goed wordt gezuiverd. Tegelijkertijd verliezen we wereldwijd gemiddeld 30% van al het verpompte zoete water - en steden verliezen tot 60% van al het verpompte water als gevolg van slechte waternetwerken.

Het concept van waterschaarste is niet nieuw voor Mexico-Stad. De stad lijkt behoorlijk gewend te zijn aan tekorten, en importeert 40% van het water uit verre bronnen. Tegelijkertijd verliest de stad als gevolg van problemen met het leidingnet 40% van het verpompte water - en bovendien is er geen sprake van grootschalige recycling van afvalwater. Intelligente wateroplossingen kunnen dit soort verliezen aanzienlijk verminderen.

De waterinfrastructuur van veel steden is oud en verslechterd en simpelweg niet uitgerust om deze snelle groei aan te kunnen. Als onze steden met deze snelheid blijven uitbreiden, wat onderzoek bijna garandeert, dan zal de vraag naar water met 70% toenemen, en 2 miljard stedelijke inwoners zullen in 2050 met tekorten kampen.

We zien al veel grote steden in de wereld die Day Zero naderen, wat betekent dat deze steden - Londen, Miami, Peking, Mexico-Stad, Kaapstad om er maar een paar te noemen - het risico lopen om zonder drinkwater te komen te zitten. Om deze wereldwijde uitdagingen op het gebied van water te overwinnen zijn de juiste waterbeheeroplossingen voor watergebruik en -hergebruik van cruciaal belang. En de juiste mentaliteit is voor ons van essentieel belang om blijvende veranderingen door te voeren.

Feiten

Waterverlies

Wereldwijd komt gemiddeld 30% van al het verpompte water nooit uit de kraan. In steden is het gemiddelde nog hoger, en dit kan 60% bereiken. Dit water gaat verloren door zowel lekkages als diefstal. Een paar voorbeelden van niet in rekening gebracht water ('non-revenue water', NRW) per land zijn: Verenigd Koninkrijk 21%, Mexico 40%, Verenigde Staten 20%, Zweden 40%, Liberia 49%, Armenië 89%, China 21% en Venezuela 62%.

Bron: Quantifying the global non-revenue water problem, R. Liemberger en A. Wyatt

Waterbehoefte

Vandaag de dag leven meer dan 2 miljard mensen met het risico van verminderde toegang tot zoetwaterbronnen. In 2050 zou de wereldwijde waterbehoefte 30% hoger kunnen zijn dan vandaag de dag.

Bronnen: United Nations Sustainable Development Goal 6, UNWD Report 2018

Verstedelijking

Tegen 2050 zullen naar verwachting nog eens 2,5 miljard mensen in steden wonen, wat neerkomt op 70% van de bevolking. 90% van deze toename zal naar verwachting plaatsvinden in Afrika en Azië.

Bron: United Nations Department of Economic and Social Affairs

Oplossingen in actie

Hoewel steden over de hele wereld onder grote druk staan, zijn er intelligente oplossingen beschikbaar voor beter, efficiënter en duurzamer waterbeheer. Sommige van deze oplossingen zijn al in gebruik, zoals waterzuivering, hergebruik van water en vraaggestuurde distributie die zorgt voor een optimale waterdruk en doorstroming en het minimaliseren van leidingbreuken voor dorpen en steden overal ter wereld.

Ningbo doseert veilig en nauwkeurig voor 1,5 miljoen inwoners

10 jaar geleden had een waterfabriek in de Chinese stad Ningbo hulp nodig bij het verpompen van de gevaarlijke stof natriumhypochloriet. Vandaag de dag doen de geïnstalleerde Grundfos-doseerpompen het nog steeds uitstekend, en garanderen ze veilig water voor 1,5 miljoen inwoners.

Waterfabriek profiteert van 20% energie- en waterbesparing

In de Cambodjaanse provincie Takéo had een waterbedrijf moeite om de kleine stad Doun Kaev en de omliggende 45 dorpen van drinkwater te voorzien. Na samenwerking met Grundfos heeft een intelligente oplossing voor de vraaggestuurde watervoorziening het probleem opgelost en de waterverliezen met 13% verminderd en de leidingbreuken met 29%, waardoor de dorpelingen 24/7 een betrouwbare watervoorziening hebben.

Pomppoorten brengen nieuwe stroming naar de rivieren van Fuzhou

Fuzhou, een grote stad in China, heeft al decennia lang problemen met vuil, stinkend water in haar rivieren en kanalen. Een serie Grundfos-pomppoorten bracht de stroming weer in het water. Deze oplossing heeft het stinkende, vervuilde water verdreven, waardoor een betere leefomgeving langs de bewoonde rivieroevers is ontstaan.

Wilt u meer weten?

Om een positieve verandering te kunnen maken moeten we nu actie ondernemen. Bezoek de onderstaande links voor meer informatie, inclusief het verkennen van huidige oplossingen voor gebouwen en ook intelligente pompoplossingen van Grundfos.