Artikel

Ongelijkmatige warmteverdeling in huishoudelijke cv-installaties

Lawaaierige radiatoren, ongelijkmatige warmte in huis en te veel energieverbruik, Hoor jij deze klachten ook vaak van klanten? Gelukkig is er nu een gemakkelijke manier om al deze klachten op te lossen: hydronisch balanceren op de Grundfos manier.


Hydronisch balanceren - eenvoudiger gezegd dan gedaan

Om een verwarmingsinstallatie te balanceren is het vaak vertrouwen op de standaardinstellingen van de fabrikant of helpen generieke tabellen bij het proces. Ook veel installateurs gaan uit van eigen ervaring en baseren het balanceren daarop, of volgen de aanbevelingen op van de fabrikanten van radiatoren en thermostaatkranen. Onder welke categorie val jij?

Door het onjuist balanceren werken veel cv-installaties niet efficiënt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 82% van de cv-installaties in bestaande gebouwen in Duitsland alleen al in 2017 onjuist ingeregeld waren (CO2online, 2017). Daarom zet Grundfos zich in om het balanceren van verwarmingssystemen te vereenvoudigen. Zo kan iedereen juist balanceren en werken we gezamenlijk aan minder inefficient werkende verwarmingsinstallaties.

Effecten van onjuist balanceren

Onjuiste hydronische balancering kan vaak veel gedoe opleveren als bewoners klagen en gaan zoeken naar een oplossing voor ongelijkmatige warmte in huis, waardoor zij niet optimaal comfort genieten.

Onjuist hydronisch balanceren heeft verschillende effecten op verschillende systemen:

• Bij condensatieketels kan overmatig bedrijf een toename in retour temperatuur veroorzaken vanwege verlies van condensatie, waardoor de installatie minder efficiënt wordt. De introductie van waterstofketels zal dit probleem in de toekomst nog verergeren omdat brandstof niet zo goedkoop zal zijn.
• Voor warmtepompen moet de aanvoertemperatuur zo laag mogelijk zijn om de energiekosten te minimaliseren en de prestaties te maximaliseren.
• Toenemende debietsnelheden verhogen ook het energieverbruik van circulatiepompen en verhogen het lawaai in thermostaten en radiatoren.

Met correct balanceren kunnen deze problemen voorkomen worden, Dit is echter altijd een tijdrovend proces, waarbij elke klep voorzichtig gemeten en bijgesteld moet worden. En wie heeft daar nou tijd voor?

 

Hydronisch balanceren op de Grundfos manier

Om met Grundfos een cv-installatie te balanceren vereist twee dingen:

  1. Een circulatiepomp van een van de volgende typen: ALPHA2 (met ALPHA Reader-accessoire), ALPHA3, UPM3 LIN en UPM4 LIN.
  2. De Grundfos GO Balance app.

De app werkt met uiteenlopende CV-installaties, zoals systemen met twee radiatoren en vloerverwarmingssystemen, beide met vooringestelde afsluiters. Door gebruik te maken van de app kan je al deze uiteenlopende verwarmingssystemen allemaal eenvoudig balanceren in slechts vijf simpele stappen.

5 Stappen voor hydronisch balanceren met Grundfos

  1. Download en open de Grundfos GO Balance app.
  2. Start het balanceren - de app leidt je stap voor stap door het hydronisch balanceren.
  3. Voeg metingen toe - voeg ruimtespecificaties, radiatorspecificaties en K + W-metingen toe voor elke ruimte in huis.
  4. Balanceer elke kamer - wanneer de metingen voltooid zijn, is het eenvoudig om de radiatoren in elke kamer aan te passen aan het berekende beoogde debiet.
  5. Open het rapport - wanneer het hydronisch balanceren voltooid is, is alle informatie gelijk beschikbaar over wat is aangepast.

Hierdoor zorg jij als installateur niet alleen voor meer comfort voor jouw klanten, je bespaart hen jaarlijks ook nog eens tussen de 5 en 20% energie.

Download Grundfos GO Balance
om sneller en slimmer te werken

 

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

SLUIT U AAN BIJ 57.000 PROFESSIONALS NET ZOALS U

Doe ook mee en train jezelf via handige tools en ontvang als eerste nieuws over producten, updates en evenementen